Piaţa neagră a titlurilor "Proprietatea", liberă încă un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administratorul de fond va fi funcţional abia la mijlocul lui 2009, iar listarea la bursă va avea loc şi mai târziu Oficialii Fondului Proprietatea au avansat, ieri, un nou termen pentru

Administratorul de fond va fi funcţional abia la mijlocul lui 2009, iar listarea la bursă va avea loc şi mai târziu

Oficialii Fondului Proprietatea au avansat, ieri, un nou termen pentru listarea celui mai mare fond din România la bursă, respectiv "al doilea semestru din anul viitor". Ceea ce înseamnă, practic, prelungirea perioadei în care acţiunile Proprietatea se pot vinde la negru, pe pieţele nereglementate.

Mecanismul prelungirii termenului de listare a fost descris chiar de preşedintele unei comisii care va selecta administratorul pentru Fondul Proprietatea, Sebastian Vlădescu - fost ministru al Finanţelor.

"Până pe 30 mai, comisia va pregăti procedurile de angajare a unui consultant; pe la mijlocul lunii iulie se va elabora caietul de sarcini pentru viitorul operator; anunţul public pentru desemnarea managerului de fond va avea loc în luna septembrie; de atunci încolo, timp de 30 de zile ofertanţii vor consulta camera de date a fondului, pentru a candida în cunoştinţă de cauză; după alte 60 de zile, vor avea loc discuţiile pentru stabilirea procedurilor de selecţie a viitorului manager de fond; după alte două luni se va semna eventualul contract cu administratorul; în fine, în perioada aprilie-mai 2009, viitorul administrator va fi activ", a explicat Sebastian Vlădescu. Reamintim că, recent, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, dădea ca "termen realist" sfârşitul anului 2008 pentru listarea Fondului Proprietatea la bursa din Bucureşti.

Acţiunile se tranzacţionează la jumătate de preţ

Este ştiut, însă, faptul că, fără a avea un administrator, fondul nu va putea fi listat, astfel că nu ne rămâne decât să aşteptăm până la mijlocul anului 2009 pentru a-l vedea pe cadranele bursei...

Reprezentanţii asociaţiilor de persoane care au drept de despăgubire (acţionari sau potenţiali acţionari ai Fondului Proprietatea) au primit cu mare tristeţe vestea că listarea fondului se amână din nou. "Se pare că prelungirea aceasta la nesfârşit a cotării e făcută cu bună ştiinţă, pentru a lăsa cât mai mult timp de acţiune celor ce cumpără la negru, pentru cel mult jumătate de preţ, titluri de valoare Proprietatea. Sunt multe societăţi transnaţionale interesate de aceste titluri şi avem semnale că deja au avut loc tranzacţii, adică oamenii îndreptăţiţi la retrocedări şi-au vândut deja participaţiile.

Considerăm această nouă întârziere ca o sfidare la adresa sutelor de mii de persoane care au depus notificări pentru retrocedarea proprietăţilor confiscate de comunişti", ne-a declarat Adrian Iuraşcu, preşedintele Forumului Civic Românesc. El a precizat că această organizaţie pregăteşte "o nouă lege a proprietăţilor şi despăgubirilor".


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite