Piaţa forţei de muncă globală, afectată serios de relocare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii se numără printre cei mai optimişti europeni în ceea ce priveşte evoluţia ţării lor şi a situaţiei profesionale Peste 190 milioane de persoane lucrează în altă ţară

Românii se numără printre cei mai optimişti europeni în ceea ce priveşte evoluţia ţării lor şi a situaţiei profesionale

Peste 190 milioane de persoane lucrează în altă ţară decât cea în care s-au născut. Fenomenul migraţiei forţei de muncă a devenit o problemă mondială a secolului 21.

Potrivit statisticilor din domeniu, la nivel internaţional, una din 35 de persoane lucrează în altă ţară decât cea de origine, astfel că organizaţiile au început să resimtă tot mai acut pericolul de a-şi pierde talentele naţionale.

Potrivit ultimului studiu Manpower privind perspectivele şi intenţiile muncitorilor de a lucra în afara graniţelor ţării de origine, 31% din angajatori sunt preocupaţi de pericolul pierderii talentelor native.

Aspect valabil şi pentru ţara noastră, unde fenomenul migraţiei a devenit unul obişnuit, care nu mai miră pe nimeni. Salariile mai ridicate oferite în afara ţării reprezintă o tentaţie căreia puţini îi pot rezista. Astfel că aleg varianta "relocării", singuri sau împreună cu familia. Acutizarea procesului de migraţie este pusă pe seama mai multor factori.

Unul dintre ei este dezvoltarea serviciilor de acces la internet, ceea ce face mult mai facil accesul la informaţii oriunde în lume. În plus, există cazuri în care decizia de a pleca este luată din cauza lipsei unui loc de muncă în ţara natală. În plus, investiţiile masive din zonele economiilor emergente contribuie la intensificarea procesului de migraţie.

SUA, preferate pentru relocare

Potrivit studiului Manpower referitor la intenţia angajaţilor de a schimba locul de muncă şi de a pleca într-o ţară străină pe viitor, 79% din cei chestionaţi au declarat că sunt dispuşi să facă acest lucru. Printre cei care sunt de acord în proporţie de 90% cu perspectiva relocării se numără irlandezii, filipinezii, portughezii, brazilienii, columbienii şi peruanii.

În ceea ce priveşte relocarea efectivă a celor intervievaţi, studiul arată că 44% din cei chestionaţi s-au mutat într-o altă ţară pentru a lucra. Cei mai mobili au fost locuitorii din Asia-Pacific, în timp ce la polul opus s-au situat americanii. Şi asta, pentru că Statele Unite ale Americii au fost enumerate printre ţările cele mai dorite ca loc de luncă de majoritatea celor dornici să lucreze în străinătate.

Munca în străinătate pe o perioadă limitată

La nivel european, tinerii au o perspectivă clar pozitivă asupra viitorului şi dau dovadă de un nivel ridicat de flexibilitate în ceea ce priveşte propria carieră şi gradul de mobilitate în acest sens.

Tinerii apreciază oportunităţile oferite de o tot mai intensă internaţionalizare şi îşi doresc să lucreze în străinătate pentru o perioadă limitată de timp, conform rezultatelor primului Barometru Atitudinal din Europa Centrală şi de Est (ECE) al Bank Austria.

"Ne bucurăm văzând că tinerii, în special, îşi dau seama de oportunităţile inerente oferite de o Europă unită şi ştiu cum să profite de ele", a declarat Ralph Müller, membru al Consiliului de Conducere al Bank Austria.

Europenii se declară optimişti atunci când vine vorba despre perspectivele de dezvoltare profesională viitoare. "Studiul ne-a permis să calculăm indicele de optimism. Putem observa foarte clar că, în afara câtorva excepţii, tinerii din toate ţările ECE care au participat la studiu au o perspectivă pozitivă asupra viitorului", afirmă Müller.

"Tineretul polonez se află în fruntea tuturor celorlalte ţări, urmat îndeaproape de kazahi şi români, care sunt convinşi că atât ţara lor, cât şi situaţia lor personală vor evolua destul de bine. Chiar dacă se numără printre cei mai optimişti europeni, românii înregistrează încă un număr destul de ridicat atunci când vine vorba de emigranţi.

Nimeni nu cunoaşte statisticile exacte, dar se estimează că peste 2 milioane de români lucrează în afara graniţelor ţării. Cei mai mulţi dintre ei lucrează în construcţii, sănătate, servicii. Bank Austria a comandat un studiu efectuat pe un eşantion reprezentativ de 15.000 de persoane din cincisprezece ţări, cu privire la aşteptările lor personale şi profesionale.

Austriecilor le lipseşte optimismul

Răspunsurile indică o tendinţă pozitivă constantă, dar arată şi câteva diferenţe foarte interesante. "În special în Polonia, Serbia, Rusia, Bosnia-Herţegovina şi Bulgaria, dar şi în Kazahstan, tânăra generaţie consideră că ţara lor cunoaşte o dezvoltare economică extrem de bună", afirmă Martin Mayr, economist-şef adjunct al Departamentului de Cercetare de Piaţă de la Bank Austria. "Tinerii austrieci nu sunt la fel de entuziaşti precum cei din ECE. Ei nu au neapărat o părere pesimistă despre dezvoltarea economică a ţării lor, dar le lipseşte optimismul."

2 milioane de români

- muncesc în afara graniţelor ţării. Cei mai mulţi dintre ei lucrează în construcţii, sănătate, servicii

Mobilitate ridicată în rândul tinerei generaţii

Diferenţe majore se întâlnesc între ţări şi în ceea ce priveşte aşteptările tinerilor legate de evoluţia situaţiei lor la nivel personal. Valoarea medie calculată pentru acest element indică faptul că tinerii se aşteaptă ca situaţia lor să evolueze foarte bine, în special în Kazahstan, în România şi Polonia, dar şi în Serbia.

La nivelul populaţiei totale, optimismul în aceste ţări este ceva mai scăzut. Diferenţa este chiar mai vizibilă în Ucraina, unde tinerii cred într-un viitor promiţător, în timp ce populaţia ţării nu vede perspective reale pentru un trai mai bun.

"În ţări precum Kazahstan şi Ucraina, schimbările au loc chiar acum, iar pentru tânăra generaţie acest moment este şansa de a se implica în dezvoltarea dinamică a propriei ţări", afirmă Ralph Müller. Şi în Austria se regăsesc diferenţe considerabile. Tânăra generaţie se aşteaptă la o dezvoltare clar pozitivă, în timp ce populaţia în ansamblu are totuşi o atitudine în mod evident mai conservatoare.

Tinerii preferă să lucreze în propria ţară

În ceea ce priveşte liber-profesionismul, tinerii din unele ţări din ECE consideră fenomenul drept o foarte bună alternativă pentru angajare. Astfel, în special în Turcia, 38% din tinerii intervievaţi se văd în postura de liber-profesionişti, sentiment observat şi în Serbia şi Ungaria.

Tânăra generaţie din unele ţări pare să fie foarte flexibilă atunci când vine vorba despre locul de muncă. Mobilitatea este de trei ori mai mare în rândul slovacilor şi al maghiarilor decât în rândul tinerilor austrieci.

Astfel, 15% din slovaci şi maghiari, precum şi 14% din bosniaci, dar numai 5% din austrieci s-ar vedea lucrând în afara graniţelor ţării lor de origine. "În general, majoritatea tinerilor ar prefera să lucreze în propria ţară în viitor, lucru care se aplică în special tinerilor din Slovenia, Rusia, Ucraina şi Austria", a declarat Mayr. Mai mult, îşi aleg viitorii angajatori cu foarte mare atenţie.

În special în Rusia (46%), Slovenia (48%), Bulgaria (43%), dar şi în Austria (46%), preferinţele se îndreaptă mai degrabă către angajatorii locali, în detrimentul corporaţiilor internaţionale. În Polonia şi Slovacia însă, interesul pentru companiile internaţionale este foarte ridicat. Aproximativ 39% din tinerii polonezi doresc să-şi înceapă cariera într-o subsidiară poloneză a unei companii internaţionale şi doar 13% într-o companie locală.

Top 10 meserii cerute la nivel global

Muncitori

Ingineri

Operatori producţie

Tehnicieni

Specialişti IT

Reprezentanţi vânzări

Asistenţi administraţie

Reprezentanţi servicii cu clienţii

Personal de conducere

Contabilitate şi specialişti financiari

Sursa: Manpower

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite