Piaţa cu emisiile de gaze cu efect de seră, gata de funcţionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste doar patru luni, în România va începe să funcţioneze comerţul cu aer curat. Orice firmă care poluează va primi un permis cu un număr de credite, de fapt un plafon anual de emisii de

Peste doar patru luni, în România va începe să funcţioneze comerţul cu aer curat. Orice firmă care poluează va primi un permis cu un număr de credite, de fapt un plafon anual de emisii de dioxid de carbon.
În funcţiile de emisiile reale monitorizate şi verificate, o companie se poate afla în cadrul limitei, sub limită sau deasupra limitei. În cazul în care se află peste limita alocată, va cumpăra credite de pe piaţă, în cazul în care se va situa sub limită va putea vinde liber pe piaţă. Investiţiile de mediu pentru reducerea emisiilor de gaze ar putea fi mai profitabile pentru o firmă decât să cumpere credite de pe piaţă, având în vedere că preţurile pot creşte. Spre exemplu, preţul pe piaţa europeană, sub Directiva de comerţ cu emisii, a variat de la 5-7 euro/tona CO2, în ianuarie 2005, până la 25-29 euro pe tonă în luna aprilie 2005. În industrie vor trebui să obţină certificate de emisii firmele din sectorul energetic, din cel al producţiei şi prelucrării metalelor feroase, din sectorul ciment, var, sticlă, ceramică şi celuloză şi hârtie. O companie care este hotărâtă să rămână pe piaţă trebuie să ţină o evidenţă strictă a propriilor emisii de gaze cu efect de seră. În UE, schema de tranzacţii funcţionează de anul trecut.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite