Piaţa creditelor ipotecare va atinge 8 miliarde de euro în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi nivelul acestor împrumuturi s-a dublat în ultimii doi ani, mulţi români nu îndeplinesc condiţiile impuse de instituţiile bancare Tot mai mulţi români îşi cumpără casă prin

Deşi nivelul acestor împrumuturi s-a dublat în ultimii doi ani, mulţi români nu îndeplinesc condiţiile impuse de instituţiile bancare

Tot mai mulţi români îşi cumpără casă prin credit imobiliar. Valoarea împrumuturilor de acest tip s-a dublat şi va continua să urmeze, potrivit specialiştilor în domeniu, acelaşi trend. Cu toate acestea, ponderea creditelor imobiliare în Produsul Intern Brut este de doar 3,4%, asta şi din cauza faptului că multe persoane încă nu pot accesa astfel de produse bancare.

Potrivit estimărilor reprezentanţilor Coldwell Banker, piaţa creditelor imobiliare va atinge până la sfârşitul anului viitor nivelul de opt miliarde de euro. "Piaţa creditelor imobiliare a cunoscut în ultimii ani o creştere remarcabilă de 65-75% pe an, estimările indicând o valoare de opt miliarde de euro pentru 2009, ca urmare a majorării veniturilor şi a relaxării pieţei", spun reprezentanţii firmei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Piaţa creditelor imobiliare din România a fost în 2007 de patru miliarde de euro, faţă de 2,3 miliarde de euro, la cât a fost estimată în 2006. Pentru acest an, Coldwell Banker prognozează un nivel al împrumuturilor ipotecare de şase miliarde de lei.

Suntem tot în coada ţărilor dezvoltate

"În ciuda acestei evoluţii însă, creditele ipotecare nu reprezintă decât 3,4% din PIB-ul României, faţă de 50% în cazul ţărilor dezvoltate din Europa", mai precizează compania de consultanţa imobiliară. Şi asta din cauza faptului că nu foarte multe persoane se încadrează facil în condiţiile de creditare impuse de băncile comerciale din România.

"Ţinând seama de potenţialul foarte mare al pieţei, băncile încearcă să-şi îmbunătăţească ofertele prin lansarea de noi produse. Chiar dacă unele bănci nu mai solicită plata unui avans de 25%, doar puţini dintre clienţii cu venituri mari pot beneficia de această facilitate.

Sunt astfel obligatorii schimbări importante în sistemul bancar roman", explică oficialii firmei de profil, valorificând şi cifrele rezultate din cercetările efectuate până acum. Astfel, atunci când îşi cumpără prima locuinţă, doar 5% din locuitorii Capitalei pot obţine un credit ipotecar în valoare de peste 100.000 de euro cu un grad de îndatorare de 30%.

Cu 30% mai multe ipoteci în 2007

Potrivit statisticilor oficiale ale Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR), numărul actelor de garanţie imobiliare emise anul trecut a crescut cu 30% comparativ cu 2006, de la 176.666 la 230.802. Dacă în 2000, spre exemplu, existau doar aproximativ 80.000 de ipoteci, numărul acestora a urcat până la 164.442, în 2005.

În luna februarie a acestui an au fost emise 18.345 de astfel de acte de garanţie, cu 45% mai multe faţă de luna precedentă. În prima lună din 2008, numărul ipotecilor a scăzut însă cu 34% comparativ cu decembrie 2007.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite