Piaţa de capital, cu mult în urma sistemului bancar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decalajul dintre cele două pieţe financiare este adâncit de aplicarea reglementărilor Basel II Piaţa românească de capital se află, încă, departe de a fi recuperat decalajul faţă

Decalajul dintre cele două pieţe financiare este adâncit de aplicarea reglementărilor Basel II

Piaţa românească de capital se află, încă, departe de a fi recuperat decalajul faţă de sistemul bancar. Reglementările Basel II cu privire la identificarea, cuantificarea şi adecvarea capitalului la risc reprezintă o mare provocare pentru piaţa autohtonă, spun reprezentanţii arbitrului pieţei bursiere.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) aşteaptă, în momentul de faţă, propunerile societăţilor de investiţii financiare.

"Societăţile de servicii de investiţii financiare (SSIF) nu au venit cu niciun fel de propunere referitoare la modelul pe care vor să-l aplice. SSIF trebuie să identifice toate riscurile - de credit, de piaţă şi operaţional, şi să propună modele pentru cuantificarea lor", subliniază Gabriela Anghelache, preşedintele CNVM.

Concurenţa impune adecvarea capitalului la risc

Competiţia directă cu firmele de brokeraj din Uniunea Europeană ar trebui să mobilizeze actorii pieţei româneşti de capital. "Depinde de noi dacă vom reuşi să răspundem la această provocare. Companiile de brokeraj din România vor intra în competiţie cu firme din alte state membre UE care aplică prevederile privind adecvarea capitalului la risc", a declarat, ieri, Anghelache. Preşedintele CNVM spune că prevederile legislative aplicabile pentru acordul Basel II au ajuns la Camera Deputaţilor, şi ar putea fi aprobate până în luna iunie. Comisia a aprobat, la sfârşitul anului trecut, un pachet de treisprezece regulamente privind aplicarea acordului de capital Basel II. Prevederile au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2007, însă vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2008.

Suprareglementare pe piaţa de capital

Dacă necesitatea regulamentelor Basel II este incontestabilă, specialiştii sunt de părere că nu toate regulamentele CNVM au, în momentul de faţă, utilitatea dorită. Narcisa Fătu, avocat la Boştină &Asociaţii, susţine că piaţa de capital este suprareglementată.

"Legislaţia pieţei de capital este structurată ca o piramidă: în vârf este legea pieţei de capital 297/2004, la mijloc se află regulamentele şi toate dispoziţiile CNVM, iar la bază se găsesc regulamente operatorilor de piaţă Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Bursa Electronică Rasdaq şi Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri Sibiu (BMFMS). Sistemul legislativ trebuie să fie coerent şi trebuie să fie corelat între vârf, mijloc şi bază", este de părere Narcisa Fătu. Avocatul atrage atenţia că numărul ridicat al reglementărilor nu face altceva decât să împiedice afacerile.

Totodată, regulamentele emise de CNVM în perioada 2005 - 2006 sunt, în proporţie de 90%, traduceri, avertizează Fătu.

"Lucrurile ar trebui îmbunătăţite din punct de vedere al contribuţiei naţionale, adică ar trebui adaptate", adaugă Narcisa Fătu.

Decontarea tranzacţiilor, prin internet banking

Referindu-se la legislaţia aplicabilă ofertelor publice iniţiale de listare (IPO), Fătu a spus că există etape procedurale la care s-ar putea renunţa, ceea ce ar reduce timpul până la listarea propriu-zisă.

Către o simplificare, de data aceasta a operaţiunilor de compensare şi decontare a tranzacţiilor cu instrumente financiare se va orienta, în perioada următoare, Depozitarul Central. Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central, spune că sistemul se va conecta, în perioada următoare, la sistemul european de profil şi va dezvolta un serviciu similar internet banking-ului.

"Ne propunem să armonizăm reglementările şi sistemul Depozitarului Central cu cerinţele cuprinse în Codul de Conduită, şi anume, să asigurăm transparenţa costurilor, accesul egal al investitorilor atât din ţară, cât şi din străinătate şi, în sfârşit, interoperabilitatea cu alte sisteme", explică Adriana Tănăsoiu. Depozitarul central este implicat şi în iniţiativa Băncii Central-Europene de implementare a sistemului "TARGET 2 - Securities".

Tănăsoiu a explicat că acesta este un proiect al Băncii Central-Europene, de a dezvolta o platformă paneuropeană de decontare a tranzacţiilor cu instrumente financiare, un sistem similar sistemului "TARGET 2", dezvoltat pentru transferul fondurilor în UE. "Având în vedere că noua directivă a instrumentelor financiare MIFID va intra în vigoare la data de 1 noiembrie 2007, Depozitarul Central îşi propune să asigure cerinţele de interoperabilitate, fapt care va fi asigurat odată cu conectarea la un depozitar străin", a adăugat Tănăsoiu.

Societăţile de servicii de investiţii financiare trebuie să identifice toate riscurile - de credit, de piaţă şi operaţional, şi să propună modele pentru cuantificarea lor
Gabriela Anghelache
preşedintele CNVM

Campanie pentru atragerea de noi emitenţi

Împreună cu Asociaţia Brokerilor, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va demara un road show, în zece oraşe mari din România, pentru atragerea de noi emitenţi care să crească lichiditatea la Bursă, a declarat, ieri, în cadrul Conferinţei Pieţelor de Capital, Dan Paul preşedintele Asociaţiei Brokerilor. Potrivit lui Paul, "lipsa de interes a investitorilor se explică în special prin lichiditatea scăzută a Bursei". Dan Paul a spus că se aşteaptă ca prin cooptarea celor 150 de companii de pe Rasdaq la cota Bursei, banda în care investitorii vor putea să investească va putea creşte şi, odată cu acest lucru, va spori şi lichiditatea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite