Phenianul a vândut rachete Teheranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA sunt decise să deschidă noi fronturi în războiul antiterorist. După Iran, următoarea ţară vizată este Coreea de Nord. Potrivit publicaţiei "U.S News and World Report", Iranul a

SUA sunt decise să deschidă noi fronturi în războiul antiterorist. După Iran, următoarea ţară vizată este Coreea de Nord. Potrivit publicaţiei "U.S News and World Report", Iranul a achiziţionat din Coreea de Nord nu mai puţin de 18 rachete de tip BM-25.
Autorii materialului citează surse "din serviciile secrete" care afirmă că rachetele în cauză ar putea fi utilizate de Teheran în programul său nuclear, cu scopul de a lansa atacuri împotriva Israelului şi Turciei. Rachetele au o rază de acţiune de 2.500 kilometri. Experţii citaţi califică achiziţia rachetelor ca fiind "probabil, cel mai important fapt de proliferare a armelor de distrugere în masă". Primele informaţii pe acest subiect au apărut la mijlocul lunii decembrie în cotidianul german "Bild", care cita serviciile speciale de la Berlin. Peter Beck, şeful filialei de la Seul a fundaţiei de cercetări internaţionale "International Crisis Group", a declarat pentru agenţia Ria Novosti că, deşi este posibilă, colaborarea militară între Phenian şi Teheran trebuie confirmată şi din alte surse. Potrivit lui Beck, "politicienii occidentali folosesc scurgerile de informaţii din mass-media pentru a induce în societate o stare de panică ce serveşte propriilor scopuri." "Până acum nu avem date concrete despre o reală colaborare militară dintre cele două state", a conchis acesta.
SUA au terminat "scanarea" Coreei de Nord
Un grup de influenţi senatori americani a trimis preşedintelui Bush o scrisoare în care îi cer să clarifice poziţia administraţiei faţă de Coreea de Nord şi să prezinte Senatului noi informaţii cu privire la programul de înarmare nucleară şi de producere a rachetelor cu rază lungă de acţiune al acestei ţări. "Nu avem garanţia că Phenianul nu va exporta materiale nucleare sau chiar arme nucleare", se arată în scrisoare. Potrivit senatorilor semnatari, serviciile speciale americane tocmai au finalizat "o evaluare comprehensivă a programului nord-coreean de înarmare nucleară şi de producere a rachetelor cu rază mare de acţiune", şi îi cer preşedintelui Bush să pună la dispoziţia Senatului versiunea nesecretă a documentului. Scrisoarea este semnată de patru senatori, printre care se află şi adjunctul şefului Comitetului senatorial pentru comunitatea de informaţii, Jay Rockefeller.
Informaţiile apărute în presă par a face parte din demersul american de dezarticulare a sistemului iranian de aprovizionare cu informaţii şi materiale necesare programului nuclear. Potrivit inspectorilor ONU, începând cu planurile furnizate de cercetătorul pakistanez, Abdul Qadeer Khan, la sfârşitul anilor ?80, Iranul şi-a pus la punct o complexă reţea internaţională de aprovizionare şi informare. Cu toate acestea, potrivit directorului Comunităţii de Naţionale de Informaţii a SUA, John Negroponte, citat de "The New York Times", Teheranul se află într-un impas tehnologic, ceea ce face ca obţinerea uraniului îmbogăţit să fie o chestiune de ani, dată fiind complexitatea procesului tehnologic.
85 la sută din iranieni vor continuarea programului
Creşterea presiunii externe, potrivit observatorilor occidentali, dar şi oficialilor iranieni, nu face decât să motiveze şi mai mult Teheranul în demersurile sale de obţinere a atuului nuclear. Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Centrul de sondare a opiniei publice din Teheran, 85 la sută din iranieni consideră că rezolvarea problemei o constituie continuarea programului nuclear, în timp ce numai 12,7 procente cred că este cazul să se supună cerinţelor ONU.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite