Pfizer opreşte testarea unui medicament în care a investit un miliard de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pfizer, cel mai mare producător de medicamente din lume, a anunţat sâmbătă că va opri toate testele clinice la medicamentul său împotriva colesterolului, din cauza unui număr neaşteptat de

Pfizer, cel mai mare producător de medicamente din lume, a anunţat sâmbătă că va opri toate testele clinice la medicamentul său împotriva colesterolului, din cauza unui număr neaşteptat de decese şi probleme cardiovasculare la pacienţii care îl testau.
Decizia a fost luată după ce o comisie independentă a recomandat sistarea testării medicamentului Torcetrapib, care creştea nivelul de HDL (popular denumit "colesterol bun") al pacienţilor. Motivul? "Un dezechilibru al ratei mortalităţii şi incidentelor cardiovasculare". Vestea este una devastatoare pentru Pfizer Inc., deoarece compania conta pe acest medicament pentru revitalizarea segmentului său de vânzări. Expirarea unor patente pe produse-cheie ale companiei duseseră la stagnarea vânzărilor, relatează Associated Press. Pentru dezvoltarea medicamentului Torcetrapib, se pare că Pfizer a cheltuit un miliard de dolari. Recent, un alt studiu a dat motive de îngrijorare demonstrând că pilula provoca o creştere a tensiunii arteriale, dar nu s-a dovedit însă că acesta era motivul deceselor şi accidentelor cardiovasculare ale pacienţilor. Pfizer a anunţat, de asemenea, că va cere tuturor coordonatorilor programelor de testare clinică să-i avertizeze pe pacienţi să înceteze imediat tratamentul cu Torcetrapib.
Decizia a fost luată în baza unor rezultate ale testelor clinice pe care Pfizer le efectua pe două loturi însumând 15.000 de pacienţi. Procesul, care fusese denumit "Iluminarea", era programat să se încheie în 2009. Potrivit purtătorului de cuvânt al companiei, Paul Fitzhenry, într-un lot de de pacienţi care luau Torcetrapib în combinaţie cu alte medicamente, 82 de persoane au decedat. Prin comparaţie, la pacienţii care se tratau cu Lipitor (cunoscut în România sub numele de Sortis), un alt medicament Pfizer, s-au înregistrat doar 51 de decese, la 7.500 de pacienţi, cât are un eşantion de testare. Pfizer spera iniţial să dovedească faptul că cele două medicamente combinate vor reduce considerabil riscul producerii infarcturilor sau accidentelor cardiovasculare mai mult decât reuşea Lipitor s-o facă. Reprezentanţii Pfizer au mai spus însă că Lipitor nu prezintă riscuri pentru sănătatea bolnavilor.
Eşecul Torcetrapib ia compania prin surprindere
Doctorul Philip Barter, preşedintele comisiei care a supravegheat testele cu Torcetrapib, a spus că rezultatul monitorizării a fost surprinzător, mai ales din prisma studiilor anterioare. "Credeam că totul va evolua conform aşteptărilor, iar aceste noi informaţii ne-au luat pur şi simplu prin surprindere şi ne-au dezamăgit, date fiind beneficiile pe care le-ar fi putut aduce acest medicament", a spus Barter, directorul Institutului pentru cercetare cardiologică din Australia.
În urmă cu doar câteva zile, cei de la Pfizer anunţaseră că speră să ceară avizul Administraţiei Alimentelor şi Medicamentelor pentru Torcetrapib la jumătatea anului 2007. "Aceasta va fi una din cele mai mari realizări ale generaţiei noastre", a spus atunci Jeffrey B. Kindler, directorul executiv al Pfizer, citat de "New York Times".
Cu toate acestea, compania a spus că va atinge o creştere a vânzărilor până în 2009. Pierderea noului medicament va atrage după sine măsuri mai dure de restructurare financiară, care se adaugă la planul de reducere, costurilor cu patru miliarde de dolari până în 2008, anunţat anul trecut de companie. Săptămâna trecută, Pfizer a anunţat, de asemenea, că va reduce numărul angajaţilor săi din SUA cu 20 de procente, ceea ce înseamnă eliminarea a 2.200 de locuri de muncă. Analiştii au apreciat că astfel compania va economisi între 400 şi 500 milioane de dolari anual.
În ce priveşte Torcetrapib, Pfizer plănuia să vândă medicamentul în combinaţie cu Lipitor, care ajută la scăderea nivelului de colesterol, şi care este, la ora actuală, cel mai bine vândut medicament din lume. Joi, la o întâlnire a analiştilor, Pfizer a anunţat că mai are în derulare 242 de programe de cercetare şi plănuieşte să lanseze alte noi medicamente, dar specialiştii au apreciat că Torcetrapib este cel mai important proiect al companiei. Potrivit Bloomberg, acesta ar fi putut să genereze venituri anuale de 20 miliarde de dolari.
Expirarea unor patente va costa anual compania nu mai puţin de 14 miliarde de dolari în perioada 2005-2007. Patentul pentru Lipitor, care a adus anul trecut companiei vânzări de 12,2 miliarde de dolari, va expira în 2010, când va putea fi produs şi de concurenţă. Pfizer este una dintre cele mai mari companii producătoate de medicamente din lume, cu 106.000 de angajaţi şi vânzări care au atins, în 2005, suma de 51 miliarde de dolari.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite