Petrom revendică 363 milioane de euro de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru cheltuielile de mediu efectuate de compania petrolieră, statul ar trebui să dea înapoi Petromului mai mult de jumătate din banii încasaţi la privatizare. Petrom are de recuperat de la

Pentru cheltuielile de mediu efectuate de compania petrolieră, statul ar trebui să dea înapoi Petromului mai mult de jumătate din banii încasaţi la privatizare.

Petrom are de recuperat de la statul român cheltuieli de mediu în valoare de 1,2 miliarde de lei (circa 363 milioane euro), potrivit raportului financiar al companiei petroliere. La vânzarea Petrom, cea mai mare companie petrolieră din Europa de Sud-Est, statul a încasat de la grupul austriac OMV aproximativ 669 milioane de euro.


Conform contractului de privatizare a Petrom, societatea are obligaţia de a închide sondele care sunt abandonate şi care urmează să fie scoase din funcţiune. "Cheltuielile vor fi recuperate de la statul român, întrucât acestea se referă la activităţi de explorare şi producţie efectuate înaintea procesului de privatizare a societăţii în 2004.

Ca urmare, societatea a înregistrat datorii cu dezafectarea şi respectiv creanţe de la stat", se arată în raportul consolidat al companiei pentru primul semestru al anului. La 31 decembrie 2006, Petrom "a înregistrat" datorii cu dezafectarea şi respectiv creanţe de la stat pentru aproximativ 11.120 de sonde petroliere, însemnând creanţe în valoare totală de 1,244 miliarde de lei (373,6 milioane de euro). Valoarea sumelor recuperabile de la stat, la 30 iunie 2007, se ridică însă la 1,196 miliarde de lei (363 milioane de euro), ceea ce ar însemna că statul a plătit deja suma de 48 milioane de lei în contul obligaţiilor de mediu ale Petrom.

Petrom: "Sunt costuri potenţiale"

Conform contractului de privatizare, statul român poate fi obligat să plătească despăgubiri nelimitate în cazul daunelor produse mediului de către compania Petrom înainte de privatizare. Reprezentanţii statului, respectiv ai AVAS, nu ne-au oferit nicio reacţie. Potrivit oficialilor Petrom, valoarea creanţelor pe care compania le are de recuperat de la statul român reprezintă doar o "estimare", înregistrată contabil. "Este un potenţial cost al închiderii acestor sonde, care a fost agreat cu instituţiile statului la timpul privatizării.

Costurile reale vor fi stabilite prin licitaţii organizate conform Legii achiziţiilor publice", ne-a declarat Dan Pazara, directorul de comunicare al companiei. Potrivit acestuia, Petrom a dezafectat anul trecut trei sonde-pilot, pe cheltuiala proprie, pentru a demonstra că metoda este viabilă, iar odată cu achiziţia Petromservice, compania va trebui să organizeze licitaţii numai pentru curăţarea la suprafaţă a terenurilor contaminate, restul urmând a fi făcut de Petrom. Desigur, tot pe banii statului.

Petrom a fost privatizată la finele lui 2004, pentru 51% din acţiuni grupul austriac OMV plătind 1,5 miliarde de euro, din care 830 milioane de euro pentru o majorare de capital.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite