Petrom îşi face o centrală mai mare decât un reactor de la Cernavodă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania petrolieră Petrom va investi circa 500 milioane de euro pentru a construi la Petrobrazi o centrală electrică pe gaze a cărei putere instalată o depăşeşte pe cea a unui reactor de la

Compania petrolieră Petrom va investi circa 500 milioane de euro pentru a construi la Petrobrazi o centrală electrică pe gaze a cărei putere instalată o depăşeşte pe cea a unui reactor de la centrala nuclearelectrică Cernavodă. Doar 20% din capacitate va fi folosită pentru acoperirea consumului propriu.

Capacitatea centralei va fi de 860 MW, în timp ce unităţile de la Cernavodă au o putere instalată de 700 MW. Cu un singur reactor operaţional, Nuclearelectrica asigură în prezent circa 10% din producţia naţională de energie. Demararea proiectului a fost aprobată în şedinţa Consiliului de Supraveghere al Petrom din data de 15 iunie.

Potrivit reprezentanţilor companiei, construcţia centralei va fi demarată în 2008 şi se estimează că furnizarea în sistemul energetic naţional la întreaga putere va începe până la sfârşitul anului 2010. Circa 20% din capacitatea centralei va fi utilizată pentru acoperirea consumului propriu - în rafinăriile Arpechim şi Petrobrazi, cât şi pentru operaţiunile de explorare şi producţie - iar restul va fi distribuit în sistemul naţional de electricitate.

Energie pe gaze naturale din producţia internă

Centrala va fi construită pe platforma rafinăriei Petrobrazi şi va funcţiona pe bază de gaze naturale, dat fiind că Petrom produce anual aproape 6 miliarde de metri cubi de gaze, cantitate care asigură jumătate din consumul naţional. Aceasta consumă anual 1,2 miliarde metri cubi de gaze pe an. Directorul general executiv adjunct al Petrom, Werner Schinhan, a declarat, prin intermediul unui comunicat, că proiectul reprezintă o sursă de diversificare a activităţii companiei. "Piaţa energetică este marcată de schimbări structurale majore, în special în ţările în care capacităţile de generare sunt învechite, urmând a fi înlocuite de altele mai puţin poluante, cu emisii de carbon mult reduse. Abordarea pieţei energiei electrice într-un astfel de context este pentru Petrom, unul dintre principalii producători de gaze din România, o oportunitate deosebită", a afirmat Schinhan.

El a adăugat că proiectul este dezvoltat în acord cu strategia energetică europeană şi ţine seama de cerinţele UE de conformitate în probleme de mediu. Petrom a înregistrat, anul trecut, un profit net de 2,285 miliarde de lei, cu 61% mai mare decât cel din 2005.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite