Petrom, capul răutăţilor în cartelul benzinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrom riscă să primească o amendă-şoc
Petrom riscă să primească o amendă-şoc

Petrom riscă să primească o amendă-şoc, de peste 300 de milioane de euro, pentru iniţierea cartelului de pe piaţa carburanţilor. Cea mai mare companie din România se încadrează la circumstanţe agravante, potrivit raportului anchetei derulate de Consiliului Concurenţei, astfel că ar putea primi sancţiunea maximă: 10% din cifra de afaceri.

O parte a anchetei Consiliului Concurenţei de pe piaţa carburanţilor, începută în anul 2005, a fost finalizată, iar companiile petroliere din România riscă să plătească amenzi uriaşe.

„Am transmis firmelor raportul, iar ele au la dispoziţie 30 de zile pentru a-şi formula un punct de vedere. Companiile vor fi audiate la data de 21 decembrie, apoi Plenul Consiliului va lua decizia finală (inclusiv privind cuantumul amenzilor - n.r.). În caz că vom vota raportul, care recomandă sancţiuni, companiile pot contesta decizia în justiţie", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Potrivit raportului, petroliştii s‑au înţeles între ei să scoată de pe piaţă încă de la 1 aprilie 2008 benzina Eco Premium, deşi legea spunea că abia la 1 ianuarie 2009 ar fi trebuit să se întâmple acest lucru. În locul acestei benzine, care se potrivea cu motoarele vechi, petroliştii au introdus noi sortimente, mai scumpe.

Totodată, Chiriţoiu a precizat că a fost nevoie de un dialog cu oficialii Comisiei Europene, întrucât deciziile petroliştilor afectează concurenţa pe întreaga piaţă europeană, fiind vorba de companii foarte mari, cu activităţi în mai multe state comunitare.

E-mailuri şi stenograme

Surse guvernamentale au afirmat, pentru „Adevărul", că raportul investigatorilor se bazează pe e-mailuri schimbate între reprezentanţii companiilor şi pe stenograme ale discuţiilor dintre ei.

Înţelegerea s-ar fi încheiat în timpul unor întâlniri în cadrul Asociaţiei Române a Petrolului, din care fac parte OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing SRL (OMV România), Rompetrol Downstream, Lukoil România, MOL România şi Eni România (Agip), toate acestea fiind anchetate.

De altfel, presa a relatat, în 2008, momentul eliminării acestei benzine de pe piaţă. Potrivit unei ştiri publicate de agenţia NewsIn, "MOL România a retras de la comercializare benzina cu plumb Eco Premium, începând cu 1 aprilie 2008, conform decizei luate în cadrul Asociaţiei Române a Petrolului".

Petrom riscă pedeapsa maximă

Documentul Concurenţei este confidenţial, însă, potrivit surselor, în raport se arată că, din documentele existente, reiese că Petrom a avut rolul de iniţiator al înţelegerii, prin urmare este încadrat la circumstanţe agravante. Deci riscă pedeapsa maximă, adică10% din cifra de afaceri. Anul trecut, OMV Petrom SA a avut afaceri de 3,32 miliarde de euro, astfel că amenda ar putea depăşi 300 de milioane de euro.

Aceasta ar fi de departe cea mai mare sancţiune dată vreodată de Consiliul Concurenţei. Până acum, recordul este deţinut de Orange şi Vodafone, care au fost amendate la începutul anului cu 63 de milioane de euro împreună.

Potrivit aceloraşi surse, Rompetrol ar beneficia de circumstanţe atenuante, pentru că a scos mai târziu de pe piaţă benzina Eco Premium, faţă de ceilalţi. Despre restul companiilor - MOL, Lukoil şi Agip - se arată că au încălcat legea concurenţei, fără precizări suplimentare.

Specialişti din domeniul Concurenţei ne-au explicat că este posibil ca, pe de o parte, fiecare companie să primească o anumită sancţiune individualizată. Există însă şi varianta în care se va determina o amendă de bază, iar compania cu circumstanţe agravante va primi o sancţiune mai mare, iar cea cu circumstanţe atenuante, una mai mică.

Companiile petroliere au avut anul trecut, cumulat, o cifră de afaceri de 6,77 miliarde de euro, prin urmare chiar şi o amendă de câteva procente ar însemna o sumă uriaşă.

Benzinarii vor contesta decizia

În replică, oficialii companiilor petroliere susţin că nu au încălcat nicio clipă legislaţia din domeniu. Oficialii Petrom au arătat, într-un raport transmis Bursei de Valori, că această pretinsă încălcare a legislaţiei este lipsită de temei.

Ei precizează că benzina Eco Premium reprezenta circa 2% din piaţa românească de carburanţi, iar decizia de eliminare a ei a fost luată din considerente de mediu şi economice, ţintându-se cont de interesul consumatorilor.

Reprezentanţii Petrom au refuzat să comenteze informaţiile deţinute de „Adevărul", potrivit cărora raportul propune încadrarea lor la circumstanţe agravante.

Cum se apără petroliştii

Totodată, Rompetrol îşi va prezenta punctul de vedere asupra concluziilor acestei investigaţii după finalizarea procedurilor legale care sunt încă în derulare. Oficialii companiei amintesc că nu a fost luată o decizie finală în acest caz. „Menţionam că toate operaţiunile şi acţiunile Grupului Rompetrol în România s-au desfăşurat cu respectarea legislaţiei în domeniu", mai spun cei de la Rompetrol.

La rândul său, Constantin Tampiza, oficial al Lukoil, ne-a declarat că societatea pe care o reprezintă a retras de pe piaţă benzina respectivă în decembrie 2008, şi nu mai devreme, aşa cum scrie în raport. „Sigur că vom contesta decizia Concurenţei", a precizat Tampiza. El a adăugat că Lukoil a scos de pe piaţă acel sortiment de benzină pentru că nu avea cerere şi a introdus alte tipuri de carburanţi pentru maşinile noi.

"Investigatorii fac propuneri privind posibila practică anticoncurenţială, dar decizia finală este a Plenului Consiliului, după ce audiază toate părţile implicate. ''
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei

Ancheta va continua

Ancheta legată de eliminarea benzinei Eco Premium este doar o parte a investigaţiei derulate de Consiliul Concurenţei pe această piaţă. În vară, autorităţile au desprins din investigaţia mare - cea începută în 2005 - partea care se referă la Eco Premium, care a avansat mai repede.

„Încercăm să terminăm cât de curând posibil şi restul anchetei de pe această piaţă, cea care se referă la preţurile practicate de companii", a mai spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite