Petrol la uşile sătenilor din Băbana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 5.000 de litri de ţiţei s-au scurs dintr-o conductă de petrol care s-a spart, ieri dimineaţă, în comuna Băbana, judeţul Argeş. Ţiţeiul a inundat două gospodării şi terenuri

Aproximativ 5.000 de litri de ţiţei s-au scurs dintr-o conductă de petrol care s-a spart, ieri dimineaţă, în comuna Băbana, judeţul Argeş. Ţiţeiul a inundat două gospodării şi terenuri agricole, ajungând apoi în pârâul Cotmeniţa.

Conducta, de 10-12 ţoli, face legătura între staţiile Merişani - Poiana Lacului şi Conpet din zonă. "Conducta aparţine societăţii Petrom SA. Este o magistrală care transportă ţiţei şi s-a spart din cauza uzurii, vechimea acesteia fiind de peste 50 ani", ne-a declarat primarul din Băbana, Vasile Ivan. El a adăugat că, în total, s-au scurs peste 5.000 de litri, dar aproximativ o tonă din petrol a fost strânsă de cetăţeni şi de reprezentanţii Serviciului de Situaţii Urgenţe Băbana.

"S-a izolat zona, dar o bună parte din petrol a ajuns în pârâul Cotmeniţa, afluent al râului Cotmeana. Malurile acestuia sunt contaminate pe o lungime de 800 de metri. Zona a fost izolată cu barje de către reprezentanţii Direcţiei Apelor Argeş-Vedea", a mai spus primarul.


La faţa locului au ajuns reprezentanţii Gărzii de Mediu Argeş, care împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş vor stabili cauzele care au generat acest accident ecologic. Pentru ca pata de petrol să nu înainteze, pomparea ţiţeiului pe conducta spartă a fost oprită, ridicându-se şi un prim dig, iar cei de la Inspecţia Apelor au venit cu material antipoluant.

"Pe lângă cele două gospodării, a fost inundat şi terenul aferent monumentului istoric Biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului. Norocul a fost că această conductă s-a spart dimineaţa, nu noaptea. Aşa am reuşit să oprim conducta la timp şi să izolăm zona. Altfel, pericolul unui incendiu de proporţii ar fi fost foarte mare", a precizat primarul Vasile Ivan.

Pentru că terenurile lor au fost poluate cu petrol, cetăţenii cer societăţii Petrom despăgubiri de peste 100.000 de lei. Societatea a fost amendată cu 100.000 de lei de către Garda de Mediu. (Antoaneta Cicioiu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite