Petiţiile de la Roşia Montană, trimise la gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce localnicii şi ONG-urile vor să schimbe planul urbanistic, primarul susţine că nu are timp de aşa ceva Localnicii din Roşia Montană vor să se apuce de activităţi în

În timp ce localnicii şi ONG-urile vor să schimbe planul urbanistic, primarul susţine că nu are timp de aşa ceva

Localnicii din Roşia Montană vor să se apuce de activităţi în turism, servicii şi infrastructură. Pentru aceasta, ei au trimis primăriei 100 de petiţii în care cer schimbări ale planului urbanistic general care să permită dezvoltarea acestor activităţi pe teritoriul comunei. Primăria spune însă că nu are timp de petiţii, având alte priorităţi.

În petiţii, localnicii cer permisiunea pentru a desfăşura activităţi în agricultură, servicii sau turism. În scrisorile trimise primăriei se solicită, de asemenea, delimitarea de zone în care urmează să se efectueze lucrările de ecologizare ale companiei miniere de stat Minvest.

Asociaţia Aurarilor Alburnus Maior, principalul opozant al proiectului minier de la Roşia Montană, cere modificarea şi actualizarea planului urbanistic general pentru comuna Roşia Montană.

"Planul să-l schimbe alt primar"

Primarul comunei, Virgil Nariţa, citat de Mediafax, susţine că acest lucru nu e posibil pentru că priorităţile lui sunt altele. În plus, Virgil Nariţa a declarat că propunerea despre care vorbeşte Alburnus Maior nu se va regăsi pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local.

"Avem bugetul şi alte lucruri mai importante şi apoi va trebui să studiem şi să vedem dacă este nevoie să actualizăm planul urbanistic", a spus Nariţa.

Potrivit edilului, legea prevede ca reactualizarea planului urbanistic general al localităţii să se facă după cinci sau 10 ani de la ultima actualizare, totodată legea obligând Consiliul Local să ţină cont de faptul că pentru zonă există eliberată o licenţă de exploatare minieră.

Virgil Nariţa a adăugat că va propune Consiliului Local Roşia Montană ca reactualizarea şi modificarea Planului Urbanistic General să o facă noul Consiliu Local şi noul primar, care vor fi votaţi după alegerile locale din acest an.

"Nu mi se pare corect ca la sfârşit de mandat să venim noi să schimbăm planul urbanistic general. Să aşteptăm alegerile, se aleg un nou consiliu şi un nou primar şi ei să-l schimbe pentru că ei vor lucra patru ani cu el", a spus Virgil Nariţa.

Finanţare de la Gold Corporation

Reprezentanţii Asociaţiei Aurarilor Alburnus Maior, cea care este principalul opozant al proiectului minier de la Roşia Montană, au declarat ieri că Planul de Urbanism General al Comunei Roşia Montană a fost finanţat integral de Roşia Montană Gold Corporation şi aprobat de Consiliul Local Roşia Montană în luna iulie 2002, cu scopul de a permite începerea obţinerii autorizaţiilor proiectului minier.

În acest fel a fost interzisă realizarea oricăror alte activităţi economice la Roşia Montană. "S-a blocat astfel orice iniţiativă locală de dezvoltare a unor activităţi în domeniul turismului, agriculturii şi serviciilor, deoarece s-a interzis construirea de noi imobile inclusiv pe proprietăţi private, lipsind de conţinut drepturile constituţionale la viaţă privată şi liberă iniţiativă economică ale populaţiei din zonă", arată experţii de la Roşia Montană. Ei spun că au criticat planul de urbanism încă de la momentul intrării sale în vigoare, datorită neegalităţilor flagrante care au stat la baza adoptării sale.

Curtea de Apel Alba a recunoscut nelegalitatea planului

Într-un comunicat de presă trimis ieri, membrii Alburnus Maior arată că au perceput "modificarea Planului Urbanistic General ca şi o condiţie de bază pentru dezvoltarea alternativă mineritului la Roşia Montană". În urma unui proces iniţiat de Asociaţia Alburnus Maior, Curtea de Apel Alba a admis, printr-o sentinţă judecătorească irevocabilă, nelegalitatea planului de urbanism votat de Consiliul Local în iulie 2002.

Asociaţia aminteşte că în cadrul proiectului Organizare Comunitară la Roşia Montană - proces de facilitare comunitară implementat de către Alburnus Maior şi finanţat de Banca Mondială prin Programul de Granturi Mici s-au identificat paşi concreţi prin care comunitatea locală să se mobilizeze pentru a rezolva problemele cele mai mari.

Modificarea planului de urbanism a fost prioritatea identificată de cei chestionaţi, principalele argumente în sprijinul acestei alegeri fiind lipsa acordului localnicilor privind introducerea gospodăriilor respective în zona industrială la adoptarea PUG-ului în 2002, depăşirea termenelor stabilite prin PUG privind strămutarea populaţiei, ceea ce ar trebui să ducă în consecinţă şi la ridicarea interdicţiilor de construire pentru populaţia rămasă, dreptul garantat prin Constituţie la liberă iniţiativă economică.

Gold Corporation le scrie consilierilor locali

Opozanţii proiectului de la Roşia Montană susţin, în acelaşi comunicat de presă, că, în replică la demersul localnicilor pe lângă Consiliul Local, Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), compania care intenţionează să realizeze la Roşia Montană proiectul minier, a adresat o scrisoare oficială Consiliului Local prin care îi atenţionează pe consilierii locali că ar putea suporta personal daunele pe care modificarea planului de urbanism le-ar putea aduce proiectului minier.

Licenţă obţinută prin transfer

Potrivit Asociaţiei Alburnus Maior, pe lângă faptul că această acţiune nu pare constantă cu susţinerile companiei de a avea un parteneriat cu comunitatea locală, inerente unui proces de dezvoltare durabilă la Roşia Montană, compania îşi întemeiază susţinerile din adresa către Consiliul Local pe faptul că deţine o licenţă de concesiune pentru exploatare în perimetrul Roşia Montană.

În realitate, susţine Alburnus Maior, această licenţă a fost obţinută prin transfer de la Minvest şi a prevăzut exploatarea unui mic perimetru de la Roşia Montană, Masivele Cârnic şi Cetate, activitate de exploatare care de altfel s-a încheiat la solicitarea RMGC în iunie 2006.

"Asociaţia Alburnus Maior a încercat în ultimii şase ani să îi încurajeze pe localnici să îşi dezvolte afaceri alternative mineritului. Deşi eforturile depuse au fost constante, rezultatele au fost puţin vizibile din cauza faptului că nimic din ce era alternativ mineritului nu se putea desfăşura legal pe teritoriul Roşiei Montane", adeclarat Sorana Olaru Zăinescu, coordonator Dezvoltare Durabilă Alburnus Maior.

Aceasta a mai spus că asociaţia îi va sprijini în continuare pe localnicii care vor să îşi dezvolte afaceri alternative mineritului, precum şi pe cei care vor să îşi revendice în instanţă drepturile lor constituţionale la liberă iniţiativă economică şi viaţă privată.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite