Peştera Limanu, batjocorită!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gunoaiele zac la tot pasul pe aproximativ 50 de metri, iar pereţii sunt mâzgăliţi Aflată într-un loc plin de istorie, Peştera Limanu, din judeţul Constanţa, este în mare suferinţă.

Gunoaiele zac la tot pasul pe aproximativ 50 de metri, iar pereţii sunt mâzgăliţi

Aflată într-un loc plin de istorie, Peştera Limanu, din judeţul Constanţa, este în mare suferinţă. Aceasta a căzut pradă vandalismului celor certaţi cu natura.

Galeriile Peşterii Limanu, din judeţul Constanţa, penetrate odată doar de vieţuitoare inofensive şi de speologi, s-au transformat într-o "Mecca a inconştienţilor", cum pe drept cuvânt o numesc jurnaliştii de la cotidianul "Ziua de Constanţa".

Importanţă arheologică

Datorită importanţei ce o reprezintă pentru zona Dobrogei, dar şi pentru România, accesul în Peştera Limanu ar trebui să fie interzis. Aşa spun specialiştii. Cu toate acestea, uşa metalică menită să protejeze peştera de vandalismul "turiştilor" este deschisă. Poarta de fier avea, odată, un lacăt, iar situl arheologic dobrogean, un custode.

Astăzi, nici lacătul, nici custodele nu sunt de găsit. "Ideal ar fi ca această peşteră să nu fie vizitată de turişti până nu se fac studii clare. Fiecare ia o pietricică, ceva ca amintire... Acest <> ar putea să nu aibă nicio valoare, dar pietricica pe care o ia următorul vizitator ar putea fi un dinte sau alt obiect extrem de important pentru arheologie", a declarat directorul Oceanic Club, biologul Răzvan Popescu-Mirceni, pentru cotidianul "Ziua de Constanţa".

Gunoaie şi pereţi scrijeliţi

Mâzgăleli pe ziduri şi pe poarta din fier care acoperă intrarea, pungi din plastic şi sticle de bere întregesc decorul dezolant al peşterii dobrogene. Toate aceste "creaţii" sunt opera turiştilor barbari. De aceea s-a ajuns în situaţia în care intrarea în Peştera Limanu să fie blocată de o uşă metalică ferecată cu un lacăt ruginit.
Dar pentru vandali nu există lacăte.

Cei care au pătruns în galeriile întortocheate au lăsat mizerie şi urme pe pereţii ei. Conform Legii 5/2000, privind ariile protejate, cei care mâzgălesc sau scrijelesc pereţii peşterii trebuie sancţionaţi. Dar nu s-a întâmplat o astfel de minune. "Uneori se fac scrijelituri, iar unele vin peste cele care provin din perioada antică.

Există posibilitatea să găsim şi lucruri preistorice în această peşteră şi, dacă se intervine, e foarte greu să le decelezi şi să le reconstitui", a mai spus, potrivit cotidianului "Ziua de Constanţa", directorul Oceanic Club. Ieri, edilul Primăriei Limanu a fost prea ocupat ca să ne vorbească despre soarta peşterii.

Istoricul grotei

Peştera se întinde pe o suprafaţă de 3,8 kilometri.

Datează din perioada preromană.

Galeriile ei sunt săpate adânc, parte dintre ele sfredelite de mâna omului.

Grota a fost folosită drept punct de refugiu din calea invaziilor barbare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite