Peştele devine aliment de lux!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ONU se teme de soarta peştilor şi a pescarilor, aflaţi în pericol din cauza schimbărilor climei Încălzirea globală afectează apele Terrei. Fenomene meteo extreme duc la diminuarea

ONU se teme de soarta peştilor şi a pescarilor, aflaţi în pericol din cauza schimbărilor climei

Încălzirea globală afectează apele Terrei. Fenomene meteo extreme duc la diminuarea coloniilor de peşti, iar comunităţile de pescari sunt ameninţate cu foametea.

Pescuitul va fi profund afectat într-un timp destul de scurt de schimbările climatice, susţine un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). Atât variaţiile de temperatură, cât şi alte modificări ale climei determinate de încălzirea globală vor avea un impact profund asupra pescuitului şi agriculturii.

Securitatea alimentară va fi pusă, şi în acest fel, în pericol pentru un număr semnificativ de mare de oameni. Acest avertisment dat FAO începe deja să neliniştească specialiştii, politicienii ori alte autorităţi responsabile, aducându-i la masa negocierilor.

Peştii, dar şi celelalte vieţuitoare marine vor fi serios afectate de variaţiile de temperatură ale apei, deoarece temperatura lor corporală se schimbă în funcţie de cea a mediului în care trăiesc.

Aceste schimbări ale temperaturii habitatului, care au loc, în ultima vreme, din cauza încălzirii globale, influenţează în mod semnificativ metabolismul faunei din adâncuri, aducând boli sau disfuncţii de creştere şi reproducere.

În largul mărilor şi al oceanelor, evoluţia evenimentelor climatice extreme va fi frecventă şi intensă, un exemplu recent fiind dat de fenomenul El Nino în Pacificul de Sud. Apele planetei se vor încălzi din ce în ce mai mult, dar intensitatea va fi diferită, în funcţie de zonele geografice.

Foametea, înteţită de lipsa peştelui

Procesul de încălzire este mai evident în apele de suprafaţă, dar există semne clare, mai ales în Oceanul Atlantic, că, şi în adâncuri, temperaturile cresc vertiginos.

Specialiştii au sesizat că peştii migrează în funcţie de variaţiile climatice şi de gradul de salinitate, care este iarăşi un motiv de îngrijorare, corelat cu aciditatea care are consecinţe negative asupra recifelor de corali. Toate aceste aspecte au deja implicaţii serioase asupra comunităţilor care trăiesc din pescuit, diminuarea cantităţii de peşte ducând la instabilitatea mijloacelor de supravieţuire.

FAO estimează, în raportul său, că pericolele care pândesc pescuitul sunt din ce în ce mai mari, iar criza alimentară care devine pe zi ce trece o realitate de necontestat va fi înteţită de scăderea producţiei de peşte şi va da naştere, inclusiv, unor conflicte de ordin social.

Pescuitul, în pericol

La nivel mondial, pescuitul şi acvacultura joacă un rol crucial în furnizarea hranei.

Peste 100 de milioane de persoane lucrează în sectorul piscicol, majoritatea aflându-se în ţările în curs de dezvoltare.

Alimentele care provin din mări şi oceane au o calitate nutritivă foarte mare şi reprezintă 20% din totalul mediu de proteine pe locuitor pentru 2,8 miliarde de oameni.

Peştele este alimentul cel mai comercializat în lume şi principala sursă de venit pentru multe dintre ţările sărace ale planetei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite