Peştele – aliment ideal pentru sănătate
0Pe tot globul, popoarele consumă peşte! Pregătit rasol, la cuptor, prăjit, ciorbă, borş sau la grătar, peştele este un aliment foarte gustos. În privinţa efectelor sale terapeutice,
Pe tot globul, popoarele consumă peşte! Pregătit rasol, la cuptor, prăjit, ciorbă, borş sau la grătar, peştele este un aliment foarte gustos. În privinţa efectelor sale terapeutice, experţii în nutriţie au scris mii de lucrări de specialitate.
Dieta cu carne de peşte ne revigorează! Ca o valoroasă sursă de vitamine (A,D,E, complexul B), acizi graşi Omega-3 şi de minerale (calciu, fosfor, iod, sodiu, potasiu, seleniu), peştele, în general, ne ajută să fim mai sănătoşi.
În privinţa speciilor cu carne albă şi cu puţine calorii (este vorba de peştele de apă dulce - şalăul, ştiuca, plătica) acestea pot fi incluse în lista alimentelor care ne protejează inima, ne ajută să scădem în greutate şi să ne păstrăm acuitatea vizuală.
Sigur, şi peştele gras (somonul, tonul) conţine substanţe benefice pentru organism: proteine, vitamine din complexul B şi acizi graşi Omega-3, esenţiali pentru buna funcţionare a celulelor din organism.
Nutriţioniştii recomandă o dietă cu mai mult peşte celor care depun eforturi fizice şi intelectuale deosebite, copiilor în perioada de creştere şi viitoarelor mămici. Dieta cu peşte sărac în grăsimi, cu carne albă combate bolile de inimă, artrita, sănătatea mentală, cancerul şi depresia, mai ales la persoanele vârstnice. Iată cum acţionează sursele de Omega-3 în bolile de inimă. În Franţa s-au efectuat cercetări vaste asupra efectelor hranei cu Omega-3. Timp de 11 ani au fost supravegheaţi 550 de medici.
În grupul celor care consumau peşte gras, cel puţin o dată pe săptămână, s-au constatat cu 50 la sută mai puţine decese cauzate de sindromul morţii subite de origine cardiacă. La alt grup, căruia i s-a administrat suplimente nutritive cu acizi graşi esenţiali Omega-3, s-au remarcat cu 50 la sută mai puţine cazuri de infarct miocardic mortale.
Pacienţii care au urmat un tratament cu capsule cu grăsime de peşte, cu sau fără Vitamina E, decesul datorat bolilor de inimă s-a diminuat cu un procent apreciabil - 30 la sută. Când Vitamina E a fost administrată fără acizii graşi Omega-3 n-a avut niciun efect.
Sfatul nutriţioniştilor
Fireşte, trebuie să mâncăm mai mult peşte! În opinia specialiştilor, pentru a ne menţine în formă trebuie să consumăm, zilnic, 1 g de Omega-3. În cazul bolilor grave, cantitatea creşte diferenţiat, după recomandarea medicului. Sunt peşti care nu conţin Omega-3 (calcanul, de exemplu).
În schimb, altă categorie, cum este somonul de Atlantic, conţine 1,2 g acizi Omega-3, la 100 g. Nutriţioniştii ne recomandă să nu gătim peştele la cuptorul cu microunde, pentru că, în acest fel, se distruge o bună parte din valoarea sa nutriţională.
Peştele alb conţine mai puţine grăsimi şi de aceea are un gust mai fad. Dacă îl preparăm cu mai multe condimente şi ulei de măsline, înăbuşit la cuptor, peştele va fi foarte gustos şi sănătos. În general, peştele alb se poate asezona cu pilaf din legume sau orez, cu adaos de cimbru, rozmarin, usturoi, morcovi, pătrunjel şi lămâie. Preparatele în aspic sunt remarcabile la gust şi nu creează deloc probleme.