Pesta porcină roade milioane de euro din bugetul statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un vaccin inutil a fost achiziţionat de 10 ori mai scump decât cel cu care, tradiţional, se combate boala porcilor Programul de "combatere şi eradicare" a pestei porcine, adoptat în 2005

Un vaccin inutil a fost achiziţionat de 10 ori mai scump decât cel cu care, tradiţional, se combate boala porcilor

Programul de "combatere şi eradicare" a pestei porcine, adoptat în 2005 prin hotărâre de guvern, a impus veterinarilor să folosească vaccinul inactivat Marker, a cărui eficienţă în prevenirea bolii este de doar 25%. Pe lângă efectul de "apă chioară" pe care îl are în tratamentul porcilor, această substanţă - importată fără licitaţie de statul român - este de 10 ori mai scumpă decât vaccinurile româneşti cu eficienţă de peste 99%.

Un scandal de proporţii internaţionale stă să izbucnească în aceste zile, când complexele de creştere a suinelor din vestul ţării sunt lovite de pesta porcină. Mai mulţi specialişti din domeniul veterinar ne-au dezvăluit că Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi de Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a achiziţionat din import şi apoi a impus marilor complexe zootehnice un vaccin practic inutil în combaterea pestei porcine.

Mai mult, prin comparaţie cu ceea ce se utiliza până nu demult în acest tratament, vaccinul respectiv (denumit "Marker") este de 10 ori mai scump: doza de "Marker" este 2,1 euro, în timp ce, spre exemplu, doza de "Pestivac" - vaccin românesc - costă 0,22 euro. Cu precizarea că "Marker" este un vaccin inactivat şi face parte, astfel, din categoria substanţelor care nu se folosesc în combaterea unor boli precum pesta porcină. Iar Pestivac este un vaccin viu, a cărui eficienţă în prevenirea pestei se apropie de 100%.

Marile complexuri, în mare pericol!

Programul naţional prin care s-a stabilit că pesta porcină va fi "combătută şi eradicată" conţine o serie de recomandări cel puţin ciudate, care nu au fost discutate niciodată cu specialiştii din domeniu sau cu operatorii autohtoni de pe piaţa cărnii de porc.

Cea mai interesantă dintre acestea este utilizarea vaccinului "Marker" care - aşa cum sugerează chiar denumirea lui - este utilizat doar pentru a se verifica trasabilitatea cărnii, adică pentru a se urmări traseul acesteia de la porcul crescut în complexul zootehnic până la friptura din farfuriile consumatorilor finali. E un fel de marcaj, o substanţă care arată că acea halcă de carne din galantar provine din acel complex - un vaccin inactivat. Cu totul altceva este "vaccinul viu", cu care se injectează porcii la vârste de două, patru şi (dacă mai e cazul) şase luni, pentru a rezista atacurilor inerente ale pestei.

A administra "Marker" în locul unui vaccin viu este aproape acelaşi lucru cu a-i da porcului apă chioară, aşteptând să scape de pestă, pentru că - potrivit specialiştilor - gradul de mortalitate la atacul pestei este, în cazul "Marker"-ului, de peste 75%. Şi totuşi, statul impune - chiar şi acum, la mai bine de un an de când se aplică "programul de combatere" - utilizarea acestui "Marker" în marile complexe de creştere a porcilor. Cu toate că atât Comisia Europeană, cât şi chiar producătorul acestei substanţe au precizat în mai multe rânduri că "Marker"-ul, care este fabricat doar în vederea verificării trasabilităţii, poate fi cel mult un experiment. Cum a fost posibil?

Cunoscutul doctor Liviu Harbuz, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari, ne-a declarat că autorii strategiei de combatere a pestei porcine - document elaborat în luna iunie 2005 - sunt "aceiaşi oameni care au venit în decembrie 2005 să recomande utilizarea vaccinului <> , obţinând şi hotărârea de guvern în acest sens". Acum, "pentru România e un lux să facă astfel de experimente şi, de fapt, trebuie luată o decizie tranşantă: ori se opreşte imediat campania de vaccinare, ori se renunţă la <> şi se trece la utilizarea vaccinului viu", conchide Liviu Harbuz.

Milioane de doze, la suprapreţ, fără licitaţie

În baza strategiei din 2005, statul român (prin ANSVSA) a contractat aproximativ şapte milioane de doze de "Marker" la preţul de 2,1 euro/doză, când avea la dispoziţie vaccinul viu tradiţional "Pestivac", produs în România, la preţul de 0,22 euro/doză. Sursele noastre ne-au informat că această achiziţie s-a făcut fără licitaţie, invocându-se "necesitatea urgentă" de a obţine respectivele vaccinuri. În urma unui calcul simplu, ajungem la concluzia că se cheltuieşte, astfel, mai bine de 14,5 milioane de euro, când problema pestei se putea rezolva cu mai puţin de 1,5 milioane de euro.

"Problema a fost creată de aceia care au întocmit strategia, prevăzând acolo o schemă nemaiîntâlnită în ţara noastră. Au scris că se poate folosi vaccin inactivat, mizând probabil pe faptul că aceste complexuri sunt relativ izolate", ne-a declarat prof. univ. Gheorghe Stratulat, profesor de epidemiologie la Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti. El a arătat că la elaborarea acelei nefericite strategii "nu s-au luat în seamă recomandările oamenilor de ştiinţă, fiind ignoraţi complet şi producătorii autohtoni de medicaţie pentru uz veterinar".

Carnea nu se poate vinde în UE dacă porcii sunt vaccinaţi

După trei ani de la stoparea vaccinării porcilor împotriva pestei, autorităţile de la Bucureşti au solicitat Comisiei Europene să reintroducem vaccinarea. Însă decizia demarării acestei acţiuni are ca efect scoaterea României de pe piaţa comună a cărnii şi preparatelor din carne de porc. "Nu putem vinde nimic în Europa, chiar dacă suntem membri UE. Rămânem blocaţi, din acest punct de vedere, următorii câţiva ani", ne-a declarat doctorul Liviu Harbuz.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite