Pesta opreşte porcul românesc la graniţa UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pesta porcină şi deficienţele în sistemul de ecarisaj atrag asupra României "măsuri temporare" din partea Comisiei Europene, dacă nu vor fi rezolvate în timp util, a avertizat, ieri, comisarul

Pesta porcină şi deficienţele în sistemul de ecarisaj atrag asupra României "măsuri temporare" din partea Comisiei Europene, dacă nu vor fi rezolvate în timp util, a avertizat, ieri, comisarul pentru sănătate şi protecţia consumatorului, Markos Kyprianou. Urmările sunt simple, a explicat comisarul: produsele româneşti din carne vor fi excluse de pe piaţa comunitară, iar exporturile în UE nu vor fi agreate. Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a admis, la rândul său, că în acest moment, în România, există 65 de focare de pestă porcină active, identificate în Transilvania, estul şi sudul ţării nefiind afectate de această boală.

Dilema suinelor
"Gospodăriile sunt cele mai vulnerabile la pestă, pentru că majoritatea suinelor sunt crescute de ţărani", a precizat Flutur. "Pe de altă parte, vaccinarea porcilor împotriva pestei duce şi ea la interzicerea exporturilor de carne", a mai spus el. Astfel, autorităţile române se află într-o dilemă: lipsa vaccinării duce la extinderea focarelor, iar carnea porcilor vaccinaţi nu e acceptată pe piaţa UE. Anul trecut, statul a trebuit să plătească un milion de euro pentru despăgubirile pentru propietarii porcilor bolnavi de pestă. "M-am îngrozit când am văzut că Olanda a cheltuit 900 milioane de euro pentru închiderea unui singur focar de pestă", a mărturisit ministrul. El a mai spus că se înregistrează întârzieri "din cauza unor modificări în proiect" şi în ceea ce priveşte unităţile de incinerare a deşeurilor animaliere. Până la jumătatea lui august trebuie înfiinţate încă patru astfel de unităţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite