Pescuitul, interzis până în iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ordinul guvernului stipulează că unele specii de peşte sunt protejate până la sfârşitul anului Ministrul mediului şi cel al agriculturii au dat un ordin comun privind prohibiţia

Ordinul guvernului stipulează că unele specii de peşte sunt protejate până la sfârşitul anului

Ministrul mediului şi cel al agriculturii au dat un ordin comun privind prohibiţia pescuitului în 2008, prin care anumite specii de peşte precum păstrăvul de mare şi mihalţul nu pot fi pescuite tot timpul anului.

Ordinul, publicat în Monitorul Oficial, arată că pescuitul oricăror specii de peşti în apele maritime interioare şi în apele continentale e interzis pentru 60 de zile, iar cel în apele de frontieră e interzis pentru 45 de zile.

Ordinul privind prohibiţia pescuitului în anul 2008 interzice pescuitul între 15 aprilie şi 13 iunie în apele maritime interioare şi în apele continentale, iar în perioada 15 aprilie - 29 mai, în apele de frontieră. De asemenea, în complexul lagunar Razelm Sinoe şi în lacurile litorale, prohibiţia este de 77 zile, în intervalul 15 aprilie - 30 iunie inclusiv.

Se acceptă pescuitul sportiv, dar cu eliberarea peştilor

Pescarii nu mai au voie să dea la nadă nici în Marea Neagră. Ordinul prevede zona Şacalin Zatoane şi Rezervaţia Marină 2 Mai - Vama Veche, ca zone cu regim de protecţie integrală pentru resursele acvatice vii din Marea Neagră.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, citată de agenţia Mediafax, în acest an mai există şi alte zone de protecţie. Astfel, până pe 30 noiembrie pescarii nu au voie să prindă peşte din Dunărea Veche, între confluenţa canalului Olguţa cu Dunărea Veche şi confluenţa Dunărea Veche cu Canalul Sulina, adică pe o durată de 275 de zile.

De asemenea, prohibiţia există şi între Dunărea Veche de la Mm 13 + 1.000 până la 8 + 600, în tot cursul anului. Tot zone de protecţie sunt, pe tot parcursul anului, lacul Gâsca din Complexul Somova - Parcheş, lacul Erenciuc şi cursul vechi al braţului Sfântu Gheorghe. În aceste zone, pescuitul este interzis, cu excepţia pescuitului sportiv care se va desfăşura în afara perioadei de prohibiţie cu eliberarea în mediul acvatic a peştilor.

Păstrăvul sălbatic, protejat tot anul

În perioada prohibiţiei este permis pescuitul ştiucii cu echipament de pescuit sportiv şi momeli artificiale, în bazinele piscicole naturale, dar numai cu eliberarea peştilor în apă.

Reprezentanţii agenţiei de pescuit precizează că pescuitul sportiv al păstrăvului indigen, al fântânelului şi al coregonului este oprit în perioada 15 septembrie 2007 - 31 decembrie 2008, iar pescuitul lipanului este interzis începând cu data intrării în vigoare a ordinului privind prohibiţia şi până la 31 mai inclusiv.

"În aceste zone, pescuitul este interzis cu excepţia pescuitului sportiv, care se va desfăşura în afara perioadei de prohibiţie cu eliberarea în mediul acvatic a peştilor", se arată într-un comunicat al agenţiei de pescuit.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite