Personalul medical fuge de psihiatrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

anul trecut, 9 au emigrat în Germania, potrivit unui raport întocmit de conf. dr. Constantin Românii cu afecţiuni psihice vor trebui să fie trataţi în străinătate, dacă se menţin actualele

anul trecut, 9 au emigrat în Germania, potrivit unui raport întocmit de conf. dr. Constantin Românii cu afecţiuni psihice vor trebui să fie trataţi în străinătate, dacă se menţin actualele tendinţe în formarea specialiştilor din domeniu. Asistentele pregătite pentru psihiatrie îşi găsesc uşor de lucru în Occident, iar medicii au început să le urmeze, accentuând deficitul de personal.
Din 10 asistente specializate la Spitalul de Psihiatrie Braşov, anul trecut, 9 au emigrat în Germania, potrivit unui raport întocmit de conf. dr. Constantin Oancea, pentru comisia de profil a Ministerului Sănătăţii. Circa 200 de medici psihiatri au ieşit din sistem în ultimii 10 ani, majoritatea obţinând slujbe în Vest. Pierderile se adaugă deficitului de personal moştenit din perioada comunistă când psihiatria a fost o disciplină neglijată de sistem. Dacă în Elveţia, la o populaţie de 9 milioane de locuitori, sunt 3000 psihiatri, România are doar 1000 de specialişti în tratamentul bolilor psihice. Formarea unor noi psihiatri este limitată de numărul clinicilor şi al cadrelor didactice, fiind greu de realizat salturi spectaculoase. Estimările sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât integrarea va creşte uşurinţa cu care sunt recunoscute diplomele româneşti în Europa.

Tratamentul psihiatric - criteriu de integrare
Interesul pentru calificarea în asistenţă psihiatrică este redus, deşi cererea este mare. În ultimii doi ani, doar 400 de exemplare dintr-un manual pentru asistente s-au vândut la nivel naţional, în condiţiile în care autorităţile pregătesc înfiinţarea a 140 de centre comunitare de sănătate mentală, în care vor trebui să angajeze peste 2000 de cadre cu pregătire medie. Programul de extindere a reţelei este o condiţie de integrare, calitatea terapiei psihiatrice fiind considerată criteriu politic de acces în UE. Grecia a fost amânată un an, în 1980, tocmai pentru că nu a respectat standardele comunitare în psihiatrie. Lipsa de pregătire a personalului creşte riscul relelor tratamente aplicate persoanelor cu boli psihice, care nu se pot apăra de abuzurile din spitalele de psihiatrie. Raportul conf. Oancea precizează motivele pentru care psihiatria nu este o disciplină "căutată": lipsa recunoaşterii oficiale a importanţei specializării, lipsa unei promovări profesionale corespunzătoare efortului de pregătire, lipsa unor salarii corespunzătoare. În România se câştigă doar două-trei sute de euro lunar, de regulă în spitale izolate şi prost dotate. În Occident, clinicile sunt plasate în oraşe, iar câştigul unei asistente este în jur de 1000 euro, lunar.

Bolile psihice vor deveni principala problemă de sănătate la nivel mondial, în viitorul deceniu. Dintre bolile cronice, depresia va fi pe primul loc ca frecvenţă, până în 2020, potrivit estimărilor OMS. Cererea de tratament psihiatric va creşte, cel puţin unul din cinci locuitori ai planetei având nevoie de asistenţă de specialitate în timpul vieţii. Îmbătrânirea populaţiei a sporit frecvenţa cazurilor de Alzheimer sau a altor boli neuropsihice asociate cu vârsta. Publicul solicită tot mai frecvent consiliere şi tratament pentru îmbunătăţirea performanţelor psihice sau pentru depăşirea unor probleme personale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite