Personalizează camera copilului după gustul lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lasă-l să-şi pună în practică fantezia în materie de amenajare Tendinţa de a alege veşnicul roz pentru camera fetiţei şi albastru pentru cea a băiatului funcţionează în cazul

Lasă-l să-şi pună în practică fantezia în materie de amenajare

Tendinţa de a alege veşnicul roz pentru camera fetiţei şi albastru pentru cea a băiatului funcţionează în cazul nou-născutului. Dacă au copii de vârstă şcolară, părinţii trebuie să înveţe să negocieze cu ei orice schimbare în amenajarea camerei. Specialiştii spun că opţiunea liberă a copiilor în materie le întăreşte încrederea în sine şi le cultivă gusturile.

Când vine pe lume un copil, decizia de amenajare a spaţiului destinat acestuia aparţine părintelui. Când copilul creşte şi ajunge la vârsta şcolii, părintele trebuie să înveţe să-l asculte şi să negocieze cu el. Specialiştii în psihologie spun că, de fapt, ceea ce contează cu adevărat este să îţi ajuţi copilul să-şi personalizeze camera în funcţie de propriile nevoi. "Este nevoie ca spaţiul să fie intim, să-l poată folosi atât pentru odihnă, cât şi pentru a învăţa sau a sta de vorbă cu prietenii. Important este să te simţi confortabil într-un spaţiu, şi nu să fie neapărat la modă", ne-a spus Anca Nicolae, psiholog la cabinetul individual "Psihoterra". Ea insistă asupra rolului de consilier al părintelui care trebuie să îndrume copilul. "Părintele îi prezintă alternativele şi-i spune: <> . Dacă puştiul vrea o poartă de handbal într-o cameră de bloc, i se poate argumenta refuzul", explică Anca Nicolae.

Psihologul adaugă că nu este bine să impunem copilului felul în care îi decorăm camera deoarece ajunge să se simtă ca într-un hotel frumos, dar în care nu te regăseşti. "Ai vrea ca perdelele să fie mai transparente, poate o altă culoare pe pereţi…", detaliază psihologul. Lăsat să aleagă, copilul îşi dezvoltă personalitatea şi învaţă să-şi cultive gusturile. În plus, dacă îi respecţi dorinţele, el se va simţi mai sigur pe sine. Aşadar, însoţeşte-ţi copilul la magazinul de mobile, dar lasă-l pe el să aleagă.

Camerele orientate spre sud sunt foarte potrivite pentru copii. Ele au lumină naturală din belşug o mare parte din zi, lucru foarte important atunci când copilul se joacă sau îşi face temele.

Crem şi bej, cele mai indicate nuanţe

Dacă nu dispunem de o astfel de orientare a apartamentului, putem înveseli atmosfera vopsind pereţii şi podeaua în bej, crem sau roz. Nuanţele cromatice calde, luminoase, imprimă stări vesele, de confort şi siguranţă, iar cele reci induc tristeţea, izolarea şi teama. Tendinţa de a alege roz pentru toate obiectele din camera fetiţei şi albastru pentru băieţel reprezintă o opţiune banală.

Desenele trebuie să fie nelipsite

Dacă odrasla are obiceiul de a desena pe pereţi şi asta te exasperează, instalează-i în cameră o tăbliţă pe care poate scrie cu cretă. O idee de personalizare a camerei, mai ales dacă micuţul are şi ceva talent artistic, poate fi prinderea desenelor pe care copilul le realizează cu cleşti de rufe coloraţi pe o frânghie aşezată dintr-un colţ al camerei într-altul. Canapelele cu imprimeuri vesele, fotoliile mari, pline cu bureţi sau cârpe, sunt o alegere fericită pentru o cameră în care locuieşte un copil. Posterele cu eroi din filme, muzică sau sport sunt nelipsite. Ele individualizează camera şi reflectă pasiunile, interesele şi hobby-urile locatarului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite