Persoanele care primesc ajutor social, afişate la primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care beneficiază de ajutor social vor fi afişate la primărie, iar nivelul ajutorului se va stabili atât funcţie de venituri, cât şi de bunurile din gospodărie. Modificările

Persoanele care beneficiază de ajutor social vor fi afişate la primărie, iar nivelul ajutorului se va stabili atât funcţie de venituri, cât şi de bunurile din gospodărie. Modificările legislative urmăresc corectarea unor anomalii apărute în practică, când beneficiarii de ajutor social aveau maşini luxoase în curte, mici afaceri sau asociaţii familiale. Potrivit Mariei Muga, secretar de stat în Ministerul Muncii, anul trecut pe acest subiect s-au primit la Ministerul Muncii câteva sute de sesizări.

Calculatorul e indispensabil, maşina nu
Ministerul a stabilit o listă de bunuri necesare în gospodărie, pe care le poţi avea fără a fi exclus de la ajutorul social. Între acestea, calculatorul. O altă listă conţine bunurile care te scot automat din rândul beneficiarilor: un autoturism în stare de funcţionare, un al doilea telefon mobil, televizor sau frigider în familie, cameră video, combină audio, tractor, obiecte de artă şi bijuterii, drujbă folosită în scop comercial sau depozite bancare care depăşesc venitul minim garantat pe un an de zile. De asemenea, nu poţi beneficia de ajutor social dacă ai mai mult de 3 vaci, 5 porci, 20 de oi, deţii o mică afacere sau ai pământ peste anumite limite stabilite.

Numărul beneficiarilor va scădea cu 10 15%
Potrivit Mariei Muga, după aplicarea noilor reglementări în această toamnă numărul beneficiarilor va scădea cu 10-15%. Dacă anul trecut 390.000 de persoane au primit ajutor social, în prima parte a acestui an mai erau pe listă 271.000. În contul acestui ajutor, persoanele apte de muncă trebuie să presteze până la 72 de ore de muncă în folosul comunităţii. Practica a evidenţiat numeroase abuzuri ale primarilor, pentru că oamenii erau puşi să muncească în gospodăriile primarilor sau ale rudelor lor, şi totdeauna se stabilea cuantumul maxim de ore de muncă. Modificările legislative vor permite controlul primarilor de către Direcţiile de muncă şi solidaritate socială, precum şi posibilitatea sancţionării contravenienţilor, care nu exista până acum. Normele metodologice la legea 115 se află în dezbatere publică şi ar urma să fie aprobate de guvern până la 11 august, urmând să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, la mijlocul lunii august.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite