Permisul de conducere va fi reţinut automat la 15 puncte amendă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

penalizare. Dacă în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări, un conducător auto adună alte 15 puncte, permisul va fi suspendat pentru 60 de zile. În ambele situaţii,

penalizare. Dacă în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări, un conducător auto adună alte 15 puncte, permisul va fi suspendat pentru 60 de zile. În ambele situaţii, comunicarea suspendării este făcută prin înştiinţare scrisă, iar contravenientul este obligat să predea permisul de conducere în termen de 5 zile din momentul în care ia la cunoştinţă. Neprezentarea contravenientului în acest termen atrage majorarea suspendării cu 30 de zile.
Punctele de penalizare se anulează la şase luni de la data constatării contravenţiei.
La cererea motivată a posesorului permisului de conducere, perioadele de suspendare pot fi reduse de către Poliţia Rutieră, dar nu mai puţin de 30 de zile.
În cazul în care permisul de conducere a fost reţinut, acest act nu va putea fi restituit decât după ce posesorul va face dovada absolvirii unui curs de legislaţie rutieră în cadrul unei instituţii autorizate. Până acum, acest curs de legislaţie era necesar doar în cazul în care se solicita reducerea perioadei de suspendare a permisului.

Faza scurtă, aprinsă şi ziua
* Atunci când circulă pe autostrăzi, drumuri expres şi cele naţionale europene, şoferii sunt obligaţi să folosească faza scurtă şi pe timpul zilei.
* Conducerea unui autovehicul în mod nejustificat cu o viteză de cel puţin 10 km/h sub limita minimă obligatorie stabilită pe o anumită porţiune de drum va fi sancţionată cu 2 - 3 puncte amendă.
* Folosirea instalaţiilor de sonorizare din interiorul maşinii la un nivel de zgomot care afectează deplasarea în siguranţă a şoferului va fi sancţionată cu amendă între 4 şi 5 puncte.l Nerespectarea obligaţiei de a permite părăsirea intersecţiei conducătorului vehiculului care a rămas blocat în interiorul acesteia va fi amendată cu 6-8 puncte.
* Montarea pe maşină a unei alarme care sună mai mult de un minut, iar intensitatea semnalului depăşeşte pragul fonic prevăzut de lege intră în clasa a IV-a de amenzi, între 9 şi 20 de puncte.
Un punct de amendă înseamnă 10 la sută din salariul minim brut pe economie, adică aproximativ 300.000 de lei vechi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite