Permisele de conducere pe model european vor intra în vigoare la anul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Permisele de conducere pe format UE se introduc în ianuarie 2013
Permisele de conducere pe format UE se introduc în ianuarie 2013

Noile permise de conducere, care vor avea codurile folosite în Uniunea Europeană, vor intra în circulaţie de la 19 ianuarie 2013, potrivit proiectului de Ordin de ministru pe care Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) l-a afişat pentru dezbatere publică.

Permisele eliberate înainte de această dată rămân în circulaţie până le expiră perioada de valabilitate, spune proiectul.

Noile documente vor arăta la fel, se schimbă doar informaţiile conţinute în codurile de pe spatele permisului.

Noutatea este că se armonizează codurile cu cele din uniunea Europeană, adică se introduc în coduri informaţii despre problemele medicale ale şoferului respectiv (problemele de vedere, dacă are proteză sau aparat auditiv, proteză la picioare.

Poliţiştii vor afla astfel, citind codurile respective, dacă posesorul permisului are restricţii de conducere pe timpul zilei, în prima oră după răsărit şi înainte cu o oră de apusul soarelui sau dacă are voie să conducă doar însoţit de un titular ul unui permis de conducere.

Aceleaşi coduri conţin informaţii despre adaptările autovehicului, respectiv în privinţa adaptării cutiei de viteze, a ambreiajului, a mecanismelor de frânare şi de acceleraţie, a dispozitivelor de comandă, a direcţiei, a oglinzilor sau a scaunului şoferului.


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite