Periplu pe meleagurile secuieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

în case. Dar şi în acest caz, dacă începem periplul de la Sf. Gheorghe, unde putem admira Muzeul Naţional Secuiesc, apoi putem vizita toate monumentele existente din centrul oraşului. La nici

în case. Dar şi în acest caz, dacă începem periplul de la Sf. Gheorghe, unde putem admira Muzeul Naţional Secuiesc, apoi putem vizita toate monumentele existente din centrul oraşului. La nici trei kilometri dăm de Reci, unde aflăm de la edilul localităţii, Dalnoki Lajos, că aici se organizează tabăra celor care cântă în fanfară.
Trecând peste râul Negru, ajungem la rezervaţia de mesteacăn, care se întinde pe 48,2 hectare, dar nici aici nu stăm mult pentru că se întrezăreşte un lac de agrement unde puteţi găsi cazare confortabilă, spaţii unde puteţi practica sporturi gen tenis de masă, tenis de câmp, fotbal şi pescuit sportiv. Nu putem rămâne în loc, chiar dacă vremea nu este prielnică şi admirăm peisajul ce se îmbină cu imaginea rustică, pe de-o parte, şi casele moderne ce se ridică în vatra satelor, pe de alta. Este greu să nu observi că oamenii de aici au o grijă deosebită faţă de monumentele istorice şi faţă de bisericile pe care le au, indiferent de ce religie aparţin.
Drumul ne poartă rapid spre staţiunea celor o mie de izvoare de sănătate numită Covasna, unde ai impresia că orice problemă de sănătate ai avea se poate rezolva. Deşi unii spun că ar fi staţiunea celor de vârsta a treia, Covasna este atractivă prin multitudinea de posibilităţi pentru recuperarea organismului, indiferent de vârstă. Explorând pustietăţile din Valea Zânelor, dăm de regiunea Comandău, care seamănă cu Pusta Siberiană după câţi oameni întâlneşti. Ici-colo, mai mult forestieri. Totuşi mai există un centru de tabără care este ocupat mai mult de turişti care îşi doresc linişte desăvârşită, neavând nici măcar semnal la telefonul mobil.
Dar să cuprinzi tot este imposibil, fiţi alături de noi în următoarele pagini şi veţi afla mai multe!

Meteo
Climatul regiunii din Harghita este mai aspru, de fapt cel mai aspru dintre toate zonele populate ale ţării, iar în vest clima este mult mai blândă, mult asemănătoare cu restul Bazinului Transilvaniei. După spusele călătorilor, clima depresiunilor intramontane seamănă mult cu cea a Estoniei sau a zonei de mijloc a Suediei. Cea mai mare temperatură (+36,5°C) a fost măsurată la Odorheiu Secuiesc, în 1952, cea mai scăzută (- 35°C) în 1929. În această zonă, vara ţine doar trei luni, din această cauză zona este denumită drept "polul frigului" din România. Caracteristică este şi abundenţa precipitaţiilor din întreaga regiune. Judeţul Covasna are o climă de tranziţie, între clima temperată de tip oceanic şi temperată de tip continental, umedă şi răcoroasă în zonele de munte, cu precipitaţii reduse şi temperaturi scăzute în zonele mai joase, cu ninsori abundente în timpul iernii şi cu veri calde. Precipitaţiile variază între 500-650 mm; cele mai mari cantităţi le întâlnim în zona oraşului Covasna şi în depresiunea Baraolt.

Atenţie la drumuri!
Cu ceva timp în urmă, şoselele din judeţul Harghita şi Covasna păreau că sunt după un bombardament, dar se pare că autorităţile au făcut eforturi mari pentru reabilitarea infrastructurii în cele două judeţe şi au început să lucreze şi sâmbăta, şi duminica la drumurile care cedează din cauza precipitaţiilor abundente. Dar asta nu înseamnă că nu găseşti pemarginea drumurilor semnalizări rutiere de genul "circulaţie restricţionată", din cauza unei surpări. Când plecaţi la drum, obligatoriu trebuie să aveţi hartă, pentru că indicatoarele sunt cam rare, şterse şi cel mai des întrebi pe cei din trafic. Scăpaţi de multe dureri decap dacă circulaţi cu o maşină de teren, nici nu simţiţi denivelările, puteţi merge şi pe porţiunile încare circulă tractoare şi căruţe, iar pe şoselele proaspăt asfaltate puteţi prinde viteza dorită, pentru a admira peisajul din jur. Dacă preferaţi să mergeţi cu trenul din Bucureşti până în Miercurea-Ciuc, faceţi patru ore şi jumătate, dar sunt doar vreo două trenuri, şi mai mult noaptea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite