Perimetrele câştigate la Haga, scoase la licitaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Perimetrele câştigate la Haga, scoase la licitaţie
Perimetrele câştigate la Haga, scoase la licitaţie

Anunţul de concesiune pentru explorările petroliere va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în decembrie, iar semnarea acordurilor este aşteptată pentru august-octombrie 2010. Petrom, Romgaz, Lukoil, GDF-Suez, Sterling, dar şi companii din Statele Unite şi China vor să exploateze hidrocarburiledin Marea Neagră.

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a demarat procedurile pentru organizarea celei de-a zecea runde de apel public pentru concesionarea a 30 de perimetre de explorare petrolieră pe teritoriul României.

Din acestea, 11 sunt localizate în platoul continental al Mării Negre, cinci dintre ele reprezentând întreaga suprafaţă liberă câştigată de România în urma procesului cu Ucraina de la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga.

Denumite Sfântu Gheorghe, Muridava, Est Cobălcescu, Est Rapsodia şi Trident, cele cinci perimetre au o suprafaţă de circa 1.000 de kilometri pătraţi fiecare. ANRM a trimis deja Direcţiei Generale Transporturi şi Energie din cadrul Comisiei Europene anunţul privind concesionarea celor 30 de perimetre, care urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în luna decembrie.

Interes pentru Marea Neagră

„Cu toate că, în mare parte, şi companiile petroliere sunt afectate de climatul economic actual, se aşteaptă ca interesul pentru runda a zecea de apel public de ofertă să fie ridicat, aceasta fiind cea mai importantă rundă cu oferte de perimetre de explorare organizată de ANRM din anul 1996“, au declarat, pentru „Adevărul“, reprezentanţii Agenţiei.

Încă de la verdictul de la Haga, din februarie 2009, mai multe companii din domeniu care activează local, precum Petrom, Romgaz, Lukoil, GDF-Suez şi Sterling Resources, dar şi alţi mari jucători pe plan mondial din Europa, Statele Unite sau China şi-au manifestat interesul pentru explorări în platoul continental românesc.

Investiţii uriaşe

Romgaz nu a mai avut timp să realizeze nicio prospecţiune în aceste zone deşi a primit în vară avizul pentru aceste lucrări. „În afară de profile seismice înregistrate de IPGG (actuala Prospecţiuni SA) şi de profile seismice înregistrate de URSS înainte de anul 1989, precum şi de profilele seismice şi două sonde săpate de Ucraina, ale căror date nu le deţinem, nicio altă companie nu a efectuat lucrări de prospecţiune în perimetrul menţionat“, au subliniat responsabilii ANRM.

Potrivit normelor metodologice ale Legii petrolului, cel mai important criteriu de evaluare a ofertelor este programul de lucrări propus de fiecare companie, urmat de capacitatea tehnică şi financiară a ofertantului.

Însă principala provocare pentru exploatarea Mării Negre este adâncimea mare a apelor, ceea ce implică investiţii uriaşe din partea companiilor petroliere.

Legislaţia românească din sectorul petrolier nu face nicio distincţie între explorarea şi exploatarea ţiţeiului şi gazelor pe uscat sau de pe platoul continental al Mării Negre şi nici între statutul juridic al firmelor care depun oferte (cu capital de stat sau privat, româneşti, din Uniunea Europeană sau din afara ei).

Acorduri în vigoare abia în 2011

„Totuşi, ţinând cont de costurile mai mari necesare executării de operaţiuni petroliere în domeniul marin, evaluarea va ţine cont, mai mult decât pe uscat, de puterea financiară şi managerială a ofertanţilor“, au mai spus oficialii ANRM.

Restul perimetrelor scoase la licitaţie sunt situate în vestul României şi în Dobrogea. De asemenea, alte şase perimetre sunt tot în Marea Neagră, în zona litoralului de sud. După publicarea anunţului în Jurnalul Oficial al UE, companiile interesate au ca termen 120 de zile lucrătoare, adică circa şase luni, pentru a depune ofertele, iar desemnarea câştigătorului pentru fiecare perimetru în parte se va realiza în aproximativ o lună.

Urmează negocierea şi semnarea acordurilor petroliere, estimate să dureze între una şi trei luni, legiferate ulterior prin hotărâre de guvern, proces care se va întinde pe o perioadă de şase luni - un an. Astfel, semnarea acordurilor petroliere este estimată să aibă loc în lunile august-octombrie 2010, iar intrarea în vigoare, cel mai devreme în februarie 2011.

Noi licitaţii, anul viitor

ANRM intenţionează să organizeze o altă rundă de concesiuni în prima parte a anului viitor, care să cuprindă perimetre petroliere de exploatare la care Petrom şi Romgaz au renunţat din motive economice, dar de care sunt interesate firme mici.

Peste 20 de ani de producţie

Explorarea platformei continentale româneşti a Mării Negre a fost demarată încă din anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar producţia a început în 1987. În prezent, Petrom operează două perimetre offshore care asigură circa 18% din producţia de petrol şi gaze din România a companiei.

La finele anului 2008, Petrom a semnat un parteneriat cu gigantul american ExxonMobil pentru explorări la mare adâncime în perimetrul Neptun. Totodată, compania canadiană Sterling Resources explorează două perimetre offshore (maritime), Midia şi Pelican, şi estimează prima producţie pentru 2011-2012.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite