Pericolul revine la Borşa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia regională a barajelor cere aplicarea procedurilor de urgenţă pentru evitarea unei noi catastrofe ecologice pe râul Cisla În cazul unor ploi abundente, două iazuri de decantare pun în

Comisia regională a barajelor cere aplicarea procedurilor de urgenţă pentru evitarea unei noi catastrofe ecologice pe râul Cisla

În cazul unor ploi abundente, două iazuri de decantare pun în pericol viaţa celor câteva mii de locuitori ai oraşului Borşa.

După ce, în cursul săptămânii trecute, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Gheorghe Rusu, declara că la Borşa situaţia nu prezintă niciun pericol, Comisia Teritorială de Avizare a Barajelor-Transilvania (CTABT), reunită recent, a stabilit că situaţia de la cele două iazuri de decantare este critică în continuare şi că este necesar să se aplice procedurile specifice, de urgenţă.

Iazurile de decantare de la Borşa, Colbu I şi Colbu II, însumează circa opt milioane de metri cubi de steril. În cazul unor ploi abundente sau inundaţii, acesta se deversează în râul Cisla, iar de acolo în râul Vişeu, după care apele încărcate cu metale grele ajung la Tisa.

În cel mai rău caz, acestea se pot deversa în cartierul Baia Borşa al oraşului Borşa, punând în pericol viaţa celor câteva mii de oameni care locuiesc acolo. Ultima deversare a avut loc pe 26 iulie.

Lucrările, abia la început

Reprezentanţii Petrom Service, firma care efectuează lucrările de închidere şi ecologizare la cele două iazuri, afirmă că au început deja realizarea drumului provizoriu şi lucrul la eliminarea barajelor ce reţin aluviunile din amonte. De asemenea, constructorii sunt cei care vor asigura personalul de supraveghere şi de intervenţie, iar Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Maramureş va monitoriza reţeaua hidrografică din aval de iazul ColbuI.

Totodată, CTABT a hotărât ca, până la elaborarea unui nou raport de expertiză şi până la revizuirea proiectului, avizul de principiu eliberat pentru lucrările de închidere să rămână valabil. Un nou aviz va fi eliberat după prezentarea unui proiect de închidere revizuit. Potrivit aceleiaşi comisii, un nou raport de expertiză va fi elaborat în maximum 20 de zile.

Vlaicu Pop, inginer în cadrul SGA Maramureş, susţine că lucrările de închidere - ecologizare la Colbu I şi II sunt abia la început. "Constructorul nu a realizat încă nici 10% din lucrări, pentru că se lucrează doar de câteva luni. Lucrările de ecologizare nici nu au început încă, efectiv. Măsurile stabilite acum sunt provizorii, până la revizuirea proiectului, însă sunt necesare pentru punerea în siguranţă", a precizat el.

Listă de priorităţi

Comisia de avizare a barajelor a stabilit ca măsură prioritară realizarea unui drum provizoriu, care să facă posibil accesul utilajelor în zonă.

De asemenea, este necesară colectarea apelor de pe versanţi şi din amonte şi evacuarea acestora prin canale deschise.

Totodată, se impune monitorizarea permanentă a iazurilor, astfel încât să se poată asigura intervenţia imediată în cazul unor ploi abundente.

În acelaşi timp, resturile de materiale lemnoase depuse în amonte trebuie înlăturate cât mai repede.

Constructorul nu a realizat încă nici 10% din lucrări, pentru că se lucrează doar de câteva luni
Vlaicu Pop,
inginer SGA Maramureş

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite