Pericolul gripei aviare exista in continuare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul focar de gripa aviara a fost declarat inchis, dar autoritatile raman in alerta pentru ca pericolul ramane foarte prezent. Localitatea Ceamurlia de Jos din judetul Tulcea a fost declarata zona

Primul focar de gripa aviara a fost declarat inchis, dar autoritatile raman in alerta pentru ca pericolul ramane foarte prezent. Localitatea Ceamurlia de Jos din judetul Tulcea a fost declarata zona libera de gripa aviara dupa o luna de la aparitia primelor pasari purtatoare ale virusului H5N1, care au pus pe jar intreaga tara.
- Ati declarat inchis primul focar. Ce inseamna acest lucru in evolutia crizei gripei aviare?
- Inlaturarea carantinei la Ceamurlia de Jos la doar o luna de la izbucnirea crizei reprezinta un semnal pozitiv, dar oamenii vor trebui sa fie atenti in continuare si sa nu lase pasarile libere. Pentru ca puii-santinela sunt perfect sanatosi am ridicat restrictiile de circulatie, iar localnicii isi vor putea repopula gospodariile, dar cu conditia sa tina pasarile inchise in curti. Vinerea viitoare vom inchide si focarul de la Maliuc, daca pasarile-cobai vor fi sanatoase.
- Veti mentine totusi starea de alerta in Delta Dunarii?
- Monitorizam permanent zona si, pentru a ne fi mai usor, am impartit Delta in 12 regiuni care sunt supravegheate de specialisti ai ministerelor agriculturii si mediului si ai Politiei de Frontiera. Mai multe salupe si barci patruleaza in zona habitatului pasarilor migratoare si au fost capturate peste o mie de pasari pentru analize. Din fericire, nici o proba nu a fost pozitiva, dar si mortalitatea este foarte scazuta. Vor fi efectuate in continuare 600 de probe saptamanal in fiecare din judetele din zona de risc, adica din S-E tarii.
- Veti mentine interdictia la vanatoare?
- Nu se pune problema sa dam liber la vanatoare. Vom da posibilitatea recoltarii pasarilor prin impuscare pentru analize, dar numai sub stricta supraveghere a specialistilor sanitar-veterinari.
- Focarele de gripa aviara vor fi inchise, dar perioada de varf a migratiei pasarilor va fi abia la sfarsitul acestei luni. In aceste conditii, credeti ca se poate vorbi de o inlaturare a pericolului?
- Este un semn bun ca focarul a fost stins destul de repede si nu s-a extins in alte zone ale tarii, dar nu ne putem culca pe o ureche. Ar fi periculos sa renuntam la observarea pasarilor. Mai ales ca pericolul aparitiei unor cazuri de gripa aviara exista in continuare si vom mentine starea de alerta in zona Deltei, unde vor sosi foarte multe pasari in perioada urmatoare. Monitorizam permanent toate stolurile care ajung pe teritoriul tarii, chiar si cele care se opresc doar pentru hrana.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite