Pericolul "aviar" nu a trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Broşuri pentru prevenirea gripei aviare pe Aeroportul OtopeniMii de broşuri privind informaţii despre prevenirea gripei aviare sunt distribuite zilnic tuturor călătorilor care tranzitează

Broşuri pentru prevenirea gripei aviare pe Aeroportul Otopeni
Mii de broşuri privind informaţii despre prevenirea gripei aviare sunt distribuite zilnic tuturor călătorilor care tranzitează Aeroportul Otopeni. Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti a luat această măsură pentru a face cunoscute procedurile care trebuie urmate la depistarea unui caz de gripă aviară. Pliantele se află atât în clădirea aeroportului, cât şi la bordul aeronavelor. Din momentul în care au început să fie distribuite broşurile, Aeroportul Otopeni a fost tranzitat de aproape o mie de călători provenind din ţările afectate de gripa aviară, până acum neexistând nici un caz suspect.

Se pregătesc vaccinuri şi medicamente noi
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a reîntărit, de curând, avertismentele cu privire la pericolul gripei aviare. După centralizarea ultimelor rapoarte, concluziile arată că virusul îşi continuă deplasarea spre Europa, chiar dacă Asia rămâne epicentrul riscului. Sunt însă şi semne bune: o companie producătoare de medicamente a înaintatat spre aprobarea Agenţiei Europene de Evaluare a Medicamentelor primul vaccin dezvoltat pentru prevenirea gripei aviare. Vaccinul conţine tulpini mai vechi ale virusului gripal, asemănătoare cu virusul H5N1, dar mult mai puţin virulente. În China, specialişti ai Academiei Militare de ştiinţe Medicale au anunţat apariţia unui concurent pentru Tamiflu. Medicamentul, care nu aprimit încă un nume, are costurile de producţie cu trei sferturi mai mici decât cele pentru Tamiflu. Reacţia rapidă a tuturor ţărilor care s-ar putea afla în calea virusului pare a fi, prin prisma OMS, singura soluţie viabilă în acest moment. Rapiditatea cu care se vor distribui medicamentele antivirale poate fi cheia evitării unei pandemii.

Apel la cercetători pentru combaterea gripei aviare
Cercetătorii români se pot implica direct în lupta împotriva gripei aviare, răspunzând la apelul special al Comisiei Europene, lansat în decembrie 2005. În valoare de 20 milioane de euro, apelul destinat cercetărilor privind gripa aviară se va închide pe 22 martie 2006, dată-limită pentru depunerea proiectelor.

Vânzările de carne de pasăre au scăzut cu 40%
Vânzările de carne de pasăre din producţia internă au scăzut cu 40% faţă de luna septembrie, ca urmare a depistării virusului gripei aviare, dar şi a concurenţei reprezentate de importuri, afirmă reprezentanţii firmelor româneşti. În acelaşi timp, importurile de aproximativ 160.000 de tone din 2005, din care 35.000 de tone după semnalarea focarelor de gripă aviară, constituie o serioasă ameninţare la adresa crescătorilor autohtoni. "Situaţia este îngrijorătoare. Dacă nu se face nimic, dăm faliment", a precizat Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România. Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat miercuri că taxa vamală la importurile de carne de pasăre ar putea creşte de la 45% la 70% pentru a susţine producţia internă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite