Pericol sub soarele Africii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un maior SPP vorbeşte despre misiunile la care participă în Sudan pentru protecţia demnitarilor ONU Strigăte disperate de ajutor, mizerie, o bucată de pâine pe care se bate o gloată de

Un maior SPP vorbeşte despre misiunile la care participă în Sudan pentru protecţia demnitarilor ONU

Strigăte disperate de ajutor, mizerie, o bucată de pâine pe care se bate o gloată de copii, focuri de armă, atentate cu bombă, răniţi zăcând în agonie pe caldarâm, ca apoi să moară pentru o cauză pierdută. Acesta este, azi, Sudanul, cea mai mare ţară de pe continentul african. Şi aici se desfăşoară, deopotrivă, lupte între rebeli şi guvern şi misiunile ONU de menţinere a păcii.

Maiorul Dan U. este, la 38 de ani, unul dintre ofiţerii de protecţie ai SPP care au grijă ca înalţii demnitari ONU repartizaţi în Sudan să fie în siguranţă. Nu a vrut să îşi dea tot numele şi nici nu ne-a lăsat să-l fotografiem, pentru simplul motiv că "aşa este mai bine".

Protecţie şi pază de 15 ani

Lucrează în cadrul SPP de 15 ani, timp în care a fost îngerul păzitor al mai multor demnitari români, printre care şi al foştilor preşedinţi ai României postrevoluţionare, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu. Acum protejează înalţi demnitari ONU.

"Am doi băieţi care încă nu îşi dau seama de ce tati pleacă atât de mult de acasă şi de ce atunci când vine stă atât de puţin", spune maiorul. Când e în concediu, aşa cum l-am găsit şi noi în momentul realizării materialului, Dan stă cât mai mult posibil cu familia, care îl susţine şi îi duce grija.

Maiorul spune însă că ar trebui să fie mândri deoarece nu sunt foarte mulţi care fac ceea ce face el. Nu vrea să vorbească mai mult despre cei care îi sunt alături acasă şi care îl aşteaptă cu sufletul la gură când e plecat în misiune. Recunoaşte doar că le provoacă îngrijorare persoanelor iubite, chiar dacă ţin o legătură permanentă.

Două misiuni în Sudan în condiţii extreme

Dan este la a doua misiune în Sudan. Prima oară a plecat în 2004, împreună cu alţi 10 colegi, în urma semnării memorandumului pentru asigurarea protecţiei demnitarilor ONU, între SPP şi Naţiunile Unite. Atunci a fost mai greu, pentru că a trebuit să treacă printr-o perioadă de acomodare foarte scurtă. "Nu aveam timp să ne gândim la nimic.

Practic eram acolo în slujba demnitarilor şi trebuia să avem grijă ca aceştia să fie protejaţi. Cel mai greu a fost că a trebuit să ne obişnuim să rezistăm o perioadă mare fără apă şi mâncare. În acelaşi timp, trebuia să avem aceeaşi eficacitate", şi-a amintit maiorul.

A doua misiune ar putea părea mai uşoară decât prima, pentru că acum SPP-iştii români cunosc bine zona şi pericolele care îi pândesc. Dar, datorită faptului că vor trebui să fie din ce în ce mai buni şi să acţioneze pe mai multe planuri, misiunile pot deveni însă mai grele şi mai periculoase decât primele.

Misiunile pe teritoriul Sudanului, fie că se desfăşoară în capitală, Khartoum, ori în Darfur, au fost şi rămân foarte periculoase. Situaţiile în care sunt puşi SPP-iştii şi protejaţii lor, în această ţară, sunt inimaginabile pentru un om obişnuit.

Dacă în România, militarii SPP s-au pregătit pentru eventualele intervenţii în caz de atacuri, tentative de răpire şi asasinat, pentru contracararea atacurilor cu arme de foc şi a ambuscadelor, dar şi pentru depistarea materialelor explozive, acum în Sudan chiar au avut parte de aceste situaţii.

Naţiunile Unite susţin că, din cauza conflictului dintre rebeli şi guvernul sudanez, care macină regiunea Darfur, în fiecare lună îşi pierd viaţa aproximativ 400 de persoane.

Pericole la tot pasul

Demnitarii pe care trebuie să îi protejeze sunt în pericol în fiecare clipă. Din momentul în care iese din locaţia unde este cazat, deplasarea prin oraşe, participarea la diverse întâlniri şi întoarcerea la aceeaşi locaţie reprezintă o adevărată aventură, "şi una nu tocmai uşoară" pentru cei care îşi pun viaţa în slujba demnitarilor ONU.

Iar acest lucru este posibil din cauza manifestaţiilor zilnice. "Situaţia a scăpat de sub control. Fiecare sudanez poartă cel puţin un cuţit sub haină, iar acest fapt îi face să fie periculoşi, mai ales că, potrivit tradiţiei lor, un pumnal face un bărbat mai puternic", a spus Dan U.

Pe lângă faptul că ar putea fi omorâţi în orice moment, SPP-iştii români se mai confruntă şi cu teama de a nu contacta boli, cum ar fi malaria. "În Sudan este foarte cald. Din acest motiv, pericolul malariei este foarte mare", descrie maiorul Dan U., misiunea în Sudan.

Centru de pregătire în România

ONU a hotărât să înfiinţeze în România un centru de excelenţă în care vor fi pregătiţi ofiţerii de protecţie şi pază din ţările membre ale organizaţiei. Până în prezent, SPP a dislocat şase grupuri de protecţie a demnitarilor ONU, 59 de militari români executând până acum misiuni în Sudan şi Afganistan. Două dintre aceste operaţiuni sunt încă în desfăşurare, 24 de sepepişti fiind acum detaşaţi în cele două ţări.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite