Pericol de inundaţii în 12 judeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urmează o săptămână de foc pe Dunăre. Ieri seară, debitul fluviului a atins cota maximă prognozată, 14.000 de metri cubi pe secundă, iar viitura va traversa timp de o săptămână întreaga

Urmează o săptămână de foc pe Dunăre. Ieri seară, debitul fluviului a atins cota maximă prognozată, 14.000 de metri cubi pe secundă, iar viitura va traversa timp de o săptămână întreaga Românie. Autorităţile române asimilează inundaţiile produse de Dunăre unui dezastru de mare anvergură şi există atenţionări că situaţia scapă de sub control şi pe alte două mari râuri Jiu şi Olt - în zilele următoare, a declarat, ieri, secretarul de stat în Ministerul Administraţiei, Victor Paul Dobre.
Primul dig de pe Dunăre a căzut la Ciulineţ-Isaccea, iar dacă nu se intervenea în prima oră de la producerea breşei, sute de case ar fi fost acum sub ape. Prognozele nu sunt favorabile, pericolul de inundaţii extinzându-se acum la 12 judeţe. Râurile din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri şi Mureş ar putea ieşi din matcă, spun hidrologii. Până spre sfârşitul săptămânii se pot produce inundaţii în judeţele Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Mureş, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Hunedoara şi Arad.

Autorităţile nu au resurse să lupte cu apa
Secretarul de stat în Ministerul Administraţiei, Victor Paul Dobre, a participat, ieri, la o dezbatere organizată de Institutul pentru Politici Publice (IPP) privind sistemul managementului situaţiilor de urgenţă. Deşi a fost creat în ideea de a se acţiona eficient în cazul producerii unui dezastru, sistemul nu oferă un minim set de criterii manageriale şi nicio matrice de conduită a forţelor angrenate. De fapt, sunt 42 de subsisteme conduse de prefecţi care sunt surprinşi de fiecare dată la inundaţii. Niciunul din site-urile ministerelor cu atribuţii în cazuri de maximă urgenţă nu oferă un număr de telefon la care să se poată suna, susţin reprezentanţii IPP. În plus, autorităţile constată că majoritatea comunelor şi oraşelor nu au nici minimele resurse pentru intervenţie. "Orice oraş trebuie să aibă saci, cazmale, cizme şi pelerine, condiţii minime pentru intervenţie. Avem în vedere crearea unor centre zonale cu o minimă dotare, astfel încât în momentul în care apare o criză să putem accesa locul respectiv din orice punct din ţară în maximum două ore", a declarat Dobre.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite