Pericol în România:caniculă de Cod roşu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anunţat în premieră pentru ţara noastră, Codul roşu impune măsuri extreme. Se interzice, prin lege, munca în aer liber între orele 11.00 şi 18.00 Canicula le poate veni de hac

Anunţat în premieră pentru ţara noastră, Codul roşu impune măsuri extreme. Se interzice, prin lege, munca în aer liber între orele 11.00 şi 18.00

Canicula le poate veni de hac oficial, astăzi, celor care locuiesc în Bucureşti şi în judeţele Dolj, Olt, Giurgiu, Teleorman şi Ilfov, dacă nu respectă măsurile impuse de Codul roşu. Potrivit art. 11 din cadrul Ordinului emis în 2006, în această situaţie "sunt afectate toate persoanele, chiar şi cele cu o stare de sănătate bună".

După zile întregi de dogoare ucigătoare, care a cauzat 18 decese, astăzi vom avea de înfruntat temperaturi de până la 43 de grade Celsius. "Mâine (n.r. astăzi) e prima zi când se îndeplinesc toate condiţiile pentru Codul roşu, adică vor fi, pentru a doua zi consecutiv, temperaturi de peste 41 de grade Celsius, înregistrate pe aceeaşi suprafaţă", a declarat Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Autorităţile din Bucureşti au precizat că avertizarea este valabilă numai pentru astăzi, existând posibilitatea ca, de mâine, Codul roşu să fie ridicat, chiar şi cel portocaliu, din sud-vestul ţării.

Miniconcedii plătite

Ministrul muncii a precizat că avertizarea Cod roşu înseamnă că munca în aer liber este total interzisă între orele 11.00 şi 18.00. În plus, se recomandă reducerea perioadei de lucru sau crearea de pauze pentru cei care lucrează în interior. Potrivit inspectorului general de stat adjunct la Inspecţia Muncii, Dantes Nicolae Bratu, în cazul în care angajaţii nu-şi pot desfăşura activitatea din cauză de calamităţi naturale, ei pot opri lucrul pe perioada respectivă, fiind totuşi plătiţi de patroni pentru perioada în care n-au putut munci.

Examene decalate

Ministrul sănătăţii a anunţat că examenele la ASE, la Universitatea Bucureşti şi la Universitatea din Craiova se vor susţine numai între 7.00 şi 11.00 şi după ora 18.00.

Ieri, examenele de admitere la facultăţile din Capitală s-au desfăşurat cu ambulanţa la uşă. Nu puţine au fost cazurile în care, fie din pricina emoţiilor, fie din cauza căldurii, candidaţilor li s-a făcut rău în sălile de examen.

"Deşi am avut un ventilator în sală şi am stat şi cu uşa deschisă, eu am avut ghinionul să stau pe partea cu soarele şi nu mi-a fost prea bine", a spus Iulia Florescu, una dintre candidate.

După prima sesiune de examene, echipa de la ambulanţă a Spitalului Universitar Bucureşti a înregistrat trei cazuri. "Mulţi candidaţi
s-au plâns de stări de leşin şi de lipsă de putere, stări care s-au manifestat în special înainte de deschiderea subiectelor", a declarat Cristina Sereş, medic al spitalului Universitar Bucureşti.

Traficul greu, interzis

Circulaţia transporturilor de marfă, mai mari de 7,5 tone, va continua să fie restricţionată pe drumurile naţionale şi pe cele judeţene, între orele 11.00 şi 20.00, a anunţat ieri şeful Comitetului interministerial pentru prevenirea şi reducerea efectelor caniculei, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

El a adăugat că cel mai important lucru în perioada instituirii Codului roşu este să evităm deplasarea în spaţii deschise între orele 11.00 şi 18.00.

El a mai spus că cetăţenii cu probleme pot accesa "doar din reţeaua Romtelecom", o linie telefonică TelVerde, unde, la numărul 0 800 800 187 pot solicita ajutorul voluntarilor de la Crucea Roşie. "Trebuie să purtăm haine în culori luminoase, din ţesături naturale, ochelari şi pălării de soare. Consumul de apă trebuie să ajungă la doi-patru litri pe zi, în timp ce consumul de ţigări, cafea şi băuturi alcoolice ar trebui redus", ne-a mai sfătuit ministrul.

Dolj: "Situaţia actuală este mai gravă decât în cazul inundaţiilor!"

Autorităţile doljene sunt în alertă maximă după ce Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat Cod roşu pentru acest judeţ. Prefectura Dolj a decis, ieri, suplimentarea patrulelor în zona miriştilor, dar şi în localităţi pentru prevenirea incendiilor sau a incidentelor, iar programul examenelor a fost modificat în afara orarului 11.00 - 18.00.

În spitale, unde canicula poate produce cele mai grave efecte datorită stării precare a bolnavilor, conducerea a fost alarmată să verifice toate saloanele şi să doteze cu aparate de aer condiţionat camerele pentru copii şi gravide, iar unde nu există această posibilitate, să se pună pături ude în permanenţă la geamuri. Tot ieri, în Dolj, a fost suplimentat şi numărul de posturi de prim ajutor şi de distribuţie a apei.

O altă măsură luată de autorităţi constă în umplerea cu apă a tuturor canalelor de irigaţii, pentru ca umiditatea să scadă indicele de confort termic. "Aş putea spune că situaţia este mai gravă decât la inundaţiile de anul trecut. Am trecut prin toate spitalele judeţului. Pot spune că proviziile de medicamente sunt asigurate. Am mobilizat absolut toate instituţiile. Vom verifica activitatea acestora", ne-a declarat prefectul judeţului Dolj, Nicolae Giugea.

Risc maxim pe scara fenomenelor meteo

Potrivit art. 6 din Ordinul emis în 2006, "Codul roşu se aplică fenomenelor meteorologice prevăzute a fi periculoase cu un grad de intensitate foarte mare şi cu efecte dezastruoase".
Potrivit art.11, din cadrul aceluiaşi Ordin, "consecinţele posibile în cazul Codului roşu pot fi următoarele:
-Sunt afectate toate persoanele chiar şi cele cu o stare de sănătate bună
-Creşterea temperaturii poate pune în MARE PERICOL persoanele în vârstă, persoanele cu handicap, persoanele ce suferă de maladii cronice sau tulburări mentale, persoanele care iau medicamente cu regularitate, precum şi persoanele izolate
-Atenţie maximă pentru sportivi şi copii, dar şi pentru persoanele care lucrează în aer liber

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite