Performanţele băncilor, fără ecou la Bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele bune anunţate de instituţiile de credit nu au reuşit să resusciteze segmentul SIF-urilor Acţiunile instituţiilor financiare listate la Bursă continuă să scadă. Această

Rezultatele bune anunţate de instituţiile de credit nu au reuşit să resusciteze segmentul SIF-urilor

Acţiunile instituţiilor financiare listate la Bursă continuă să scadă. Această evoluţie atrage şi declinul cotaţiilor SIF-urilor.

În ton cu scăderile generale de la Bursă, societăţile de investiţii financiare (SIF) au înregistrat pierderi semnificative de la începutul anului. Şi asta în condiţiile în care băncile comerciale din România, unde SIF-urile deţin participaţii semnificative, au raportat rezultate bune.

De exemplu, Banca Comercială Română (BCR), unde societăţile de investiţii deţin aproximativ 30% din capitalul social al instituţiei de credit, a înregistrat în primele şase luni, la nivel de grup, profituri în creştere peste 60%. Rezultatele bune a anunţat şi Banca Transilvania, unde cota de participare a SIF-urilor este de 14,6%.

În primul trimestru al acestui an, instituţia de credit a obţinut un profit net de 111 milioane lei, în urcare cu 40% faţă de 2007. Deşi nu şi-a anunţat încă rezultatele la jumătate de an, BRD (cu o participaţie SIF de 25,26%) a evoluat, de asemenea, bine anul acesta, înregistrând profituri în creştere cu 49% în primul trimestru.

Performanţele din sectorul bancar au rămas însă fără ecou la Bursă şi cu atât mai puţin pe segmentul societăţilor de investiţii.

Corecţii semnificative pentru SIF-uri

Specialiştii din piaţa de capital spun că pe o piaţă în scădere acţiunile SIF-urilor nu au cum să urmeze o tendinţă ascendentă. "Mă aştept ca băncile să continue raportarea unor rezultate bune. Cu toate acestea, fără o redresare a pieţei în ansamblul ei, societăţile de investiţii nu au cum să evolueze pe un trend diferit de cel al pieţei", a declarat pentru "Adevărul" Adrian Lupşan, broker la Intercapital Invest.

Practic, cât timp acţiunile băncilor nu se vor aprecia semnificativ pe fondul rezultatelor bune obţinute, este imposibilă antrenarea unei evoluţii similare în sectorul SIF-urilor. De la începutul anului, cotaţiile celor cinci societăţi de investiţii au înregistrat corecţii de 55,9%, inclusiv pe fondul deprecierilor din sectorul bancar.

Scăderi de 65% pentru banca Transilvania

De exemplu, acţiunile BRD au pierdut în primele şapte luni din acest an aproximativ 32%, preţul unei acţiuni BRD coborând de la 28 lei la începutul anului, la 18,8 lei în prezent.

Cele mai importante scăderi, de 65%, au fost suferite de titlurile Bancii Transilvania (inclusiv pe fondul unei majorări de capital cu acordarea de acţiuni gratuite şi preferenţiale). Practic, acţiunile TLV s-a ieftinit de la 0,9 lei la final de 2007, la 0,3080 lei în prima zi de tranzacţionare a săptămânii. Iar cel de-al treilea emitent din sectorul bancar românesc listat la Bursă, Banca Carpatica, a înregistrat pierderi de 54%.

Totuşi, corecţiile titlurilor BCC nu au afectat evoluţiile SIF-urilor, pentru că societăţile de investiţii nu deţin participaţii la Carpatica.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite