Percheziţie la casa scărilor lui Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marieta Anastasescu şi cetăţeanului grec Xenophon Xenakis. După aproximativ două ore petrecute în clădire, echipa de anchetatori a părăsit imobilul fără a face nicio declaraţie.

Marieta Anastasescu şi cetăţeanului grec Xenophon Xenakis. După aproximativ două ore petrecute în clădire, echipa de anchetatori a părăsit imobilul fără a face nicio declaraţie.
Procurorul general al DNA, Daniel Morar, ne-a confirmat însă că au fost emise trei mandate de percheziţie în dosarul Zambaccian, dar nu a precizat motivele care au stat la baza acestei decizii. Surse judiciare ne-au declarat că procurorii DNA nu au pătruns în niciunul dintre apartamente, pentru că proprietarii nu erau acasă, dar au aplicat sigilii pe cele trei uşi. Mandatul de percheziţie este valabil 10 zile, astfel că o nouă descindere este posibilă oricând în acest interval.
Apartamentele vizate
În blocul din Zambaccian sunt patru apartamente, fiecare pe câte un etaj, respectiv parterul. Ultimul etaj, cel de al treilea al blocului, aparţine familiei Adrian şi Dana Năstase. Acesta nu a fost perchiziţionat. Celelalte trei aparţin lui Andrei Năstase, fiul fostului premier, avocatei Marieta Anastasescu şi lui Xenophon Xenakis, cetăţean român cu domiciliul în Grecia. Marieta Anastasescu deţine etajul doi al clădirii, Andrei etajul întâi, iar Xenakis parterul. Năstase junior şi Xenakis au cumpărat apartamentele anul trecut de la ţiriac junior, care a fost partenerul familiei Năstase pentru construirea blocului. Juniorul familiei Năstase şi cetăţeanul de origine greacă au cumpărat apartamentele la jumătate de preţ, conform declaraţiei făcute recent pentru Adevărul de către Sergiu Sechelariu, a cărui firmă, Conimpuls, a construit blocul. Pentru a intra în posesia apartamentului de la parter, Xenakis trebuie să îi achite lui ţiriac junior, până la data de 31 decembrie 2006, suma de 169.837 euro, conform contractului de vânzare-cumpărare. Dacă grecul nu achită suma, Ion Alexandru ţiriac poate executa ipoteca asupra apartamentului. Despre Xenophon Xenakis nimeni nu a putut da vreo relaţie, bănuindu-se doar că acesta nu se află în ţară.
S-a percheziţionat sau nu ?
Bogdan Rădulescu, avocatul familiei Năstase, ne-a declarat că nu ştie nimic de percheziţii şi, conform indicaţiilor clienţilor săi, spune să cerem detalii despre aceasta de la cei care le-au solicitat. Rădulescu ne-a precizat că niciunul dintre cei vizaţi nu ar fi învinuit în dosarul Zambaccian şi nu ştie care ar fi putut fi scopul percheziţiilor. El a confirmat pentru Adevărul că Andrei Năstase nu se află în ţară. Acesta s-ar afla în Italia, la studii. De asemenea, avocatul familiei Năstase spune că Marieta Anastasescu nu a asistat la percheziţie şi nu ar fi plecat împreună cu procurorii, conform unor informaţii vehiculate ieri. Totuşi, până la închiderea ediţiei, avocata nu a fost de găsit. Telefonul mobil era închis, iar cei de la firma sa de avocatură nu ştiau nimic despre ea. "Nu am putut nici noi să luăm legătura cu ea", a fost răspunsul primit de la cabinetul de avocatură Anastasescu şi asociaţii. Avocatul Rădulescu nu a putut preciza dacă, într-adevăr, percheziţiile au avut loc şi cum au intrat în apartamentele vizate echipa de procurori în lipsa proprietarilor.
Marieta Anastasescu, avocata lui Bitner şi a mătuşii Tamara
Marieta Anastasescu este avocata firmelor controlate de Alexandru Bitner, omul de casă al lui Adrian Năstase. Ea a fost şi avocata Tamarei Cercasov, mătuşa Danei Năstase de la care familia fostului premier a moştenit peste un milion de euro.În timpul guvernării Năstase, avocata a reprezentat statul român în mai multe privatizări. De altfel, în acea perioadă la APAPS vicepreşedinte era Roxana Bichel, "agenta imobiliară" a familiei Năstase. Anastasescu a fost şi avocatul PETROM.

Percheziţia casei lui Năstase, peste vreo 10 zile
Cererea ministrului justiţiei de încuviinţare a percheziţiei caselor lui Adrian Năstase a trecut, ieri, de Biroul Permanent al Camerei şi a ajuns pe masa deputaţilor de la Comisia juridică. Preşedintele forului legislativ a votat, alături de alţi şapte membri ai BP, în favoarea informării plenului cu privire la respectiva solicitare şi pentru trimiterea documentului la juriştii Camerei, potrivit Regulamentului. Cu opt voturi pentru, Biroul a decis ca Adrian Năstase să informeze plenul cu privire la cererea de încuviinţare a percheziţiei caselor sale. Prin urmare, preşedintele forului legislativ le-a citit parlamentarilor, din fotoliul său de la prezidiu, solicitarea de a încuviinţa percheziţia în casele deputatului Adrian Năstase. Potrivit Regulamentului Camerei, după acest moment, solicitarea va fi trimisă de îndată Comisiei juridice, apoi grupului parlamentar PSD pentru un punct de vedere. Aceste proceduri pot să dureze 10 zile, dar votul plenului nu poate întârzia mai mult de 20 de zile.

Umor à la Năstase
Preşedintele Camerei, Adrian Năstase, a precizat, ieri, că nu a fost informat despre percheziţia pe care procurorii au efectuat-o, în cursul dimineţii, la mai multe apartamente din imobilul din strada Zambaccian. Năstase a spus că nu ştia dacă printre locuinţele scotocite de autorităţi se număra şi cea a fiului său, Andrei. "Dacă au spart uşa, sigur că au intrat. Dacă nu au spart-o, n-au intrat", a declarat, laconic, preşedintele Camerei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite