Pepenele roşu ne apără de caniculă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogat în vitamine şi în antioxidanţi, pepenele ne întăreşte sistemul imunitar, combate stresul şi ne îmbunătăţeşte circulaţia sangvină Unul dintre cele mai apreciate fructe în

Bogat în vitamine şi în antioxidanţi, pepenele ne întăreşte sistemul imunitar, combate stresul şi ne îmbunătăţeşte circulaţia sangvină

Unul dintre cele mai apreciate fructe în perioada caniculei este pepenele. Acesta nu numai că este răcoritor şi gustos, dar are şi o mare valoare nutritivă.

Pepenele roşu conţine licopen, un antioxidant indicat persoanelor care suferă de probleme cardiace, dar şi acelora predispuse la cancer de prostată.

Nu numai că este un aliment ideal pentru zilele caniculare, deoarece răcoreşte şi potoleşte setea, dar contribuie şi la reducerea unor inflamaţii la nivelul organismului, care pot fi legate de apariţia astmului, a arterosclerozei, a diabetului, a artritei şi a cancerului de colon.

De asemenea, pepenele roşu este o sursă importantă de vitamine - B6, B1, C, A -, potasiu, magneziu şi aminoacizi. Vitamina B6 ajută la păstrarea sănătăţii creierului şi la combaterea anxietăţii, a stresului şi chiar a atacurilor de panică.

Vitamina C, găsită şi în pepene, îmbunătăţeşte sistemul imunitar, protejându-ne împotriva bolilor şi tratând unele afecţiuni medicale precum cataracta. Asemănătoare cu vitamina C, vitamina A din pepene luptă împotriva infecţiilor din organism.

Are proprietăţi afrodiziace

Un studiu prezentat de site-ul medical AssociatedContent arată că pepenele are, de asemenea, funcţii afrodiziace, asemănătoare pastilei albastre, Viagra, deoarece acesta acţionează asupra organismului prin creşterea libidoului.

Explicaţia cercetătorilor constă în faptul că, de fiecare dată când mâncăm o bucată de pepene roşu, nutrientul citrulină, conţinut de acesta, se transformă într-un aminoacid (arginină), responsabil cu îmbunătăţirea funcţiei cardiace şi a circulaţiei sangvine, cu întărirea sistemului imunitar şi cu creşterea apetitului sexual. Acest fruct este inclus de nutriţionişti în numeroase diete de slăbit, datorită calităţilor sale.

Nutriţioniştii americani propun o posibilă dietă de vară ce conţine şi pepene ca gustare între mesele principale sau în loc de cină.

O felie de pepene roşu înseamnă, în medie, 300 de grame. Atenţie! Persoanele cu tulburări digestive nu trebuie să asocieze, în cadrul aceleiaşi mese, pepenele roşu cu alimente prăjite, mezeluri, conserve sau ouă, deoarece pot suferi de indigestie.

Pepenele, inclus în dieta zilnică

Micul dejun - Cereale cu lapte degresat - 200 calorii; o ceaşcă de căpşune - 50 calorii; o cană cu apă.

Gustare - O jumătate de covrig (de preferat din făină integrală) cu o lingură de cremă de brânză degresată - 125 calorii - sau o felie de pepene roşu (300 de grame)

Prânz - O jumătate de covrig din făină integrală cu o lingură de cremă de brânză light - 125 calorii; piept de pui cu orez şi cu morcovi fierţi - 200 calorii; o portocală - 50 calorii; două căni cu apă.

Cină - O friptură de vită - 300 calorii; legume fierte - 100 calorii; o felie de pepene roşu (300 de grame - 100 calorii). Încheiaţi cina cu o cană cu apă plată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite