„Pepenăria“ de boxeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În comuna Pechea din judeţul Galaţi, unde s-a născut şi s-a antrenat Lucian Bute, boxul este la fel de popular ca praşila. Din păcate, condiţiile pentru performanţă sunt aproape inexistente. Actualul campion mondial a început să boxeze într-o cameră de 35 de metri pătraţi, fără duşuri şi fără căldură.

Profesorul Felix Păun, primul său antrenor, deplânge condiţiile mizere în care cresc sportivii de mâine. Comuna gălăţeană Pechea este, aparent, un loc ca oricare altul din România.

Localnicii se simt însă deosebiţi pentru că un consătean de-al lor, Lucian Bute, a ajuns campion mondial la box, categoria supermijlocie, versiunea IBF. De fapt, pe uliţele din sat se vorbeşte mai mult despre box decât despre agricultură sau politică.

Antrenament cu mănuşi de câlţi

„Pechea e o «pepenărie» de boxeri. Foarte mulţi dintre bărbaţii de aici s-au antrenat la sala domnului Felix. Dacă nu era el, Lucian nici nu încerca vreodată mănuşa de box”, ne spune un tânăr, vecin şi fost coleg de echipă cu actualul campion. Numele antrenorului este pe buzele tuturor celor care deschid discuţia despre Bute.

Felix Păun a venit la Pechea în urmă cu 16 ani, ca profesor de sport. Fost boxer profesionist, acesta a pus bazele unei săli de box, unde Bute a făcut primii paşi în ring.

„Lucian a fost adus la mine la sală de un prieten de-al lui, acum 15 ani. Talentul l-a transformat în vicecampion în doar şapte luni după aceea”, povesteşte, emoţionat, profesorul. Bucuria şi mândria dispar însă când îl rugăm să ne arate sala unde s-a antrenat actualul campion.

„Nu este tocmai ceea ce vă aşteptaţi, o să vedeţi”, ne avertizează antrenorul. Sala, care se numeşte pompos „Clubul de box Bute - Galaţi”, este de fapt o încăpere de aproximativ 35 de metri pătraţi, aflată în clădirea şcolii. Câţiva saci uzaţi şi posterele cu campioni, care acoperă varul scorojit de pe pereţi, sunt singurele lucruri care te duc cu gândul la box.

În rest, nu există duşuri şi nici încălzire. Profesorul Păun îşi aminteşte că Bute a început să boxeze la lumina unui bec gălbejit şi s-a încălzit cu propria respiraţie.

„Este puţin, dar atât cât este s-a făcut din banii mei şi ai foştilor mei elevi, Ionel Manea şi Lucian Bute. Acum, măcar avem mănuşi şi saci de box. La început aveam mănuşi de câlţi şi saci improvizaţi”, povesteşte antrenorul. Păun crede totuşi că neajunsurile l-au motivat pe Bute.

„Tinerii de aici au genă bună, pentru că sunt sănătoşi şi învăţaţi cu munca. Pe ei nu-i sperie nimic şi nu sunt pretenţioşi. Poate că austeritatea le-a fost un aliat, dar, chiar şi aşa, este umilitor pentru ei”, mai spune profesorul.

Niciun ban de la autorităţi

Păun este îngrijorat pentru elevii săi de azi, printre care, ne asigură el, se află şi „viitori Bute“.
„Avem deja alţi trei campioni de talie mondială, printre care Cristian Ciocan. Dar ei nu pot reuşi fără ca cineva să le plătească deplasările, premiile, echipamentele”, explică antrenorul din Pechea.

Mama lui Bute s-a rugat tot meciul!

Sâmbătă dimineaţă, în timpul meciului, Maricica Bute a stat în camera ei şi s-a rugat, ca de fiecare dată când băiatul ei boxează. Vestea victoriei i-au adus-o surorile lui Lucian, Cristina şi Mariana, iar femeia a izbucnit în plâns. Apoi, a ieşit la poarta casei pentru a primi felicitările vecinilor. „Sunt o mamă fericită. Să fie sănătos şi îl aştept să vină acasă“, a spus Maricica Bute, care îşi va întâmpina fiul peste câteva zile cu mâncarea lui preferată: friptură, sărmăluţe şi pastramă.

„Lucian a fost cuminte ca o fată!“

Victoria de sâmbătă dimineaţă, prin care Lucian Bute şi-a păstrat centura de campion mondial, a fost urmărită de aproape toată suflarea comunei Pechea. Printre telespectatori s-au numărat, firesc, şi membrii familiei. Cu excepţia mamei. „Nu mă pot uita la meciuri, nu pot să văd cum îl loveşte”, spune Maricica Bute. Pentru ea, Lucian a rămas tot un copil, chiar dacă are 29 de ani. „A fost cuminte ca o fată, mai ales că a crescut cu patru surori”, povesteşte femeia despre actualul campion.

Părinţii lui Bute, oameni simpli, sunt mândri că fiul lor a luat calea sportului. „S-a apucat de box înainte să ne dumirim noi ce să-i cerem. Nu cred că puteam găsi un viitor mai bun decât şi-a găsit singur. Sărăcuţul de el, mi-l aduc aminte cum a plecat prima dată de-acasă, slăbuţ, în cantonament la Sighetu Marmaţiei. Avea 16 ani şi eram tare speriată să nu i se întâmple ceva”, mai spune Maricica Bute. „Chiar dacă am o fire mai aprigă, la noi în familie copiii nu au fost loviţi nici din dragoste. În viaţa lui, Lucian nu a atins pe nimeni“, spune Ştefan Bute.

image


Maricica Bute se bucură pentru victoria fiului ei  Foto: Marian Iliescu

Azi în Adevărul de Seară Reportaj în satul natal al lui Lucian Bute

Citiţi mai multe despre povestea lui Bute in articolul: „Mister KO“ a predat o nouă lecţie

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite