Penurie de locuri de muncă şi disponibilizări masive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza economică a sporit numărul şomerilor bihoreni. Din luna decembrie a anului trecut, 1.775 de bihoreni şi-au pierdut locurile de muncă.

Disponibilizările care au avut loc în Bihor sunt efectul restructurărilor cauzate de dificultăţile financiar-economice. „O altă cauză a disponibilizărilor este restructurarea agenţilor economici, cauzată de lipsa de comenzi, ceea ce a dus la concedierea unui număr de 428 de persoane”, spune Dorel Drăghici, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor.
A crescut şomajul
La finele lunii ianuarie, rata şomajului înregistrat la nivelul judeţului Bihor, a fost de 3,3%, mai mare faţă de cea din luna ianuarie a anului 2008 cu 0,8 puncte procentuale. Numărul total de şomeri, corespunzător lunii ianuarie a acestui an, a crescut cu 2.309 persoane, faţă de cel din luna ianuarie 2008. Mai mult, 55,9 % din totalul şomerilor înregistraţi la nivelul judeţului Bihor sunt bărbaţi, iar cel mai afectat segment este cel reprezentat de persoanele între 30 - 39 de ani, ponderea acestora fiind de 30,9% din totalul şomerilor.
„Principalii factori care au determinat creşterea ratei şomajului sunt disponibilizările curente şi colective de personal, creşterea numărului de absolvenţi înregistraţi în evidenţele agenţiei şi reducerea temporară a activităţii în agricultură, construcţii şi transport”, susţine Dorel Drăghici.
Criza economică care afectează şi judeţul Bihor a dus implicit la scăderea numărului de locuri de muncă vacante oferite de angajatori. Dacă în luna ianuarie 2008 exista o medie săptămânală de circa 400 - 450 de locuri muncă, aceasta s-a redus în luna ianuarie a acestui an la circa 200-250 locuri de muncă, cu preponderenţă în servicii.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite