Pensionarii economisesc mai mult decât salariaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O creştere a pensiei cu un procent conduce la majorarea depozitelor garantate cu 6,4% Pesimismul persoanelor de vârsta a treia legat de serviciile de protecţie socială reprezintă un

O creştere a pensiei cu un procent conduce la majorarea depozitelor garantate cu 6,4%

Pesimismul persoanelor de vârsta a treia legat de serviciile de protecţie socială reprezintă un avantaj pentru sistemul bancar. Asta pentru că pensionarii economisesc o mai mare parte din venit decât restul populaţiei.

Majorarea pensiilor propusă de guvern va impulsiona destul de puternic economisirea în rândul persoanelor de vârsta a treia. Potrivit datelor prezentate, ieri, de Fondul de Garantare al Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDSB), creşterea nominală cu un punct procentual a câştigului salarial mediu net determină majorarea depozitelor garantate ale populaţiei cu 3,7 procente.

Pe de altă parte, în cazul pensionarilor, la o majorare cu acelaşi nivel a pensiei, depozitele garantate cresc cu un nivel aproape dublu, cu circa 6,4 puncte procentuale. Situaţia este pusă de autorii raportului FGDSB pe seama prudenţei mai mari a vârstnicilor în ceea ce priveşte standardul de viaţă pentru viitor. "Aceasta mai poate indica, în acelaşi timp, şi anticipaţii raţionale pesimiste cu privire la evoluţia economiei şi a protecţiei sociale în general", mai apreciază autorii raportului FGDSB.

Resursele Fondului acoperă despăgubiri la 14 bănci mici

Fondul, constituit din contribuţii ale băncilor şi linii de credit puse la dispoziţie de acestea, garantează depunerile persoanelor fizice în limita a 20.000 de euro. La Fond participă, în prezent, 38 de instituţii de credit, dintre care 31 de bănci româneşti, şase sucursale ale băncilor străine şi o reţea cooperatistă. La sfârşitul lunii martie 2007, FGDSB înregistra 16,33 milioane de titulari de depozite garantate, din care aproape 95% reprezintă persoane fizice. Numărul titularilor de depozite garantate a crescut anul trecut cu peste 30%, aproape trei milioane de deponenţi, în principal datorită intrării în sistemul de garantare a CEC . Depozitul nominal mediu se ridica, la sfârşitul lunii martie 2007, la 7.500 de lei, cu o medie mult mai scăzută în cazul populaţiei, de numai 3.100 lei. Depozitele firmelor se ridică în medie la aproape 90.000 lei. Depozitul garantat mediu se ridică la 4.400 lei, respectiv 3.100 lei în cazul populaţiei şi 33.000 lei în cazul firmelor.

FGDSB a înregistrat, la finele anului trecut, capitaluri proprii de 685,3 milioane lei, cu 27,84% peste soldul din 2005, iar totalul resurselor deţinute acoperă eventuale despăgubiri simultane pentru deponenţii de la 14 bănci mici.

Alexandru Matei, preşedintele Fondului de Garantare, precizează că, la începutul acestui an, capitalurile proprii ale FGDSB acopereau 0,98% din volumul total al depozitelor garantate, iar prin adăugarea liniilor de credit stand-by de care beneficiază instituţia, gradul ar creşte la 1,73%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite