Pensionarii şi angajaţii Urbis, loviţi de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea de transport local intră în restructurare, iar persoanele sub 70 de ani nu mai au gratuitate

Societatea de transport în comun URBIS SA Baia Mare trebuie rentabilizată şi intră în restructurare, au decis consilierii locali. Viceprimarul Mircea Dolha afirmă că aceasta nu este rentabilă. „Sunt în jur de 450 de angajaţi la aproape 100 de autobuze. Societatea nu aduce profit, iar pierderile sunt suportate de consiliul local. Numai anul trecut am dat 60 de miliarde de lei (vechi, n.r.) pentru salarii, în timp ce veniturile pe care le face sunt infime”, a declarat el.
„Suntem într-o analiză de restructurare, să vedem dacă se impune să reducem din personal. Cu siguranţă, dacă vor fi daţi afară oameni, nu vor fi cei care muncesc”, a mai spus Mircea Dolha.
Viceprimarul nu a putut preciza numărul exact al persoanelor vizate, însă a dat asigurări că vor fi reduse pierderile. Nici un oficial al URBIS  nu a putut da relaţii despre numărul celor care vor fi puşi pe liber. „Avem 425 de angajaţi la 74 de autobuze şi 11 troleibuze. Dacă cei din consiliul local vor decide că unii dintre angajaţi trebuie să plece, aşa va fi, dar nu ştim când şi nici câţi”, a declarat Ioan Fârte, şef al Biroului exploatare al URBIS.

Reguli noi la vârsta a treia

Pensionarii sunt printre primii băimăreni care resimt efectele acestei decizii. De la 1 ianuarie, o parte dintre ei nu mai au gratuitate la transportul local în comun. Preţul unei călătorii pe mijloacele de transport în comun este de 1,6 lei.
Până anul trecut, pensionarii care aveau venituri de până la 350 de lei, pensionarii pe caz de boală şi cei ce aveau peste 70 de ani beneficiau de transport gratuit pe toate rutele din oraş. Începând din acest an, de gratuitate beneficiază doar cei care au vârsta de peste 70 de ani. Conform datelor de la Casa Judeţeană de Pensii Maramureş, în Baia Mare sunt în acest moment 31.000 de pensionari, din care 9.000 au peste 70 de ani.
Conform legilor în vigoare, toţi pensionarii ar trebui să beneficieze de o reducere de 50 la sută pentru abonamentul de transport local. Dacă până acum consiliul local a fost darnic cu persoanele în vârstă şi a oferit gratuitate 100% pentru cei de peste 70 de ani, dar şi pentru cei cu venituri mici ori pensionaţi pe caz de boală, de acum se strânge cureaua şi nu vor mai beneficia de aceste facilităţi decât septuagenarii. „Din cunoştinţele mele, doar 3.000 – 3.200 de pensionari din Baia Mare circulă cu autobuzul”, a declarat Vasile Barbul, directorul Direcţiei de Servicii din cadrul Primăriei Baia Mare.

Pe bază de buletin

Ioan Fârte, şef transport în cadrul URBIS SA, spune că sunt şi veşti bune  pentru pensionari. „Dacă până acum aceştia aveau nevoie de o legitimaţie ce trebuia vizată lunar la URBIS, acum pensionarii vor putea călători doar pe baza buletinului”, a precizat el. Până anul trecut, aceştia erau obligaţi să facă drumuri lunare pentru vizarea unei legitimaţii de călătorie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite