Pensiile private rămân pe mâna marilor jucători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiie de top continuă să acapareze clienţi, pe pilonul II şi pilonul III, cu paşi mici, dar siguri Sistemul obligatoriu de pensii a atras la început un număr de 18 fonduri, câteva

Companiie de top continuă să acapareze clienţi, pe pilonul II şi pilonul III, cu paşi mici, dar siguri

Sistemul obligatoriu de pensii a atras la început un număr de 18 fonduri, câteva dintre ele cvasinecunoscute. Plasate în coada clasamentului după perioada de aderare, acestea din urmă cer acum retragerea de pe piaţă de bunăvoie, după ce şi negocierile de vânzare sau fuziune au eşuat. Segmentul pensiilor facultative atrage clienţi în limita aşteptărilor, lupta ducându-se cu mentalitatea angajatorului de a cotiza pentru salariaţii săi.

Primul fond de pensii obligatorii care a cerut retragerea autorizaţiei a fost Marfin. Au urmat Zepter şi compania de brokeraj a OTP Fond de Pensii şi este de aşteptat ca în curând să se retragă şi fondul cu acelaşi nume.
Fondul de pensii private obligatorii al Zepter este al doilea care a cerut ieşirea de pe piaţă, participanţii care optaseră pentru acest fond urmând a fi repartizaţi în mod egal altor jucători din piaţă de către arbitrul pensiilor private.

Zepter Fond de Pensii a strâns doar 1.649 de participanţi după campania de aderare şi după repartizarea aleatorie. Ulterior repartizării efectuate de către CSSPP, participanţii se pot transfera la oricare alt fond de pensii administrate privat de pe piaţă, fără plata unor penalităţi, în termen de 90 de zile de la data repartizării, se mai spune în comunicat.

Arbitrul pensiilor private a anunţat, recent, că a retras autorizaţia de agent de marketing al fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) a OTP Broker de Pensii Private, ca urmare a deciziei companiei de a se retrage de pe piaţa de brokeraj de pensii private. OTP Broker de Pensii Private este prima companie de brokeraj de pensii care iese oficial din piaţă, după terminarea campaniei de aderare pe pilonul II.

Fără fuziuni, timp de 3 ani, pentru primii doi jucători din piaţă

Un proiect de lege al CSSPP aflat în parlament interzice primilor doi jucători de pe piaţa pensiilor obligatorii - adică ING Fond de Pensii şi Allianz-Tiriac Pensii Private - să fuzioneze vreme de trei ani. Oficialii celor două companii consideră această măsură drept restrictivă şi lipsită de sens într-o economie de piaţă. Din cauza limitărilor excesive impuse de lege, s-a ajuns la retrageri de pe piaţă.

Marii administratori, cu putere financiară în piaţă, nu s-au avântat în a ajunge la înţelegeri cu alte fonduri de pensii mai mici, pe de o parte din cauza limitărilor, dar şi pentru că un număr mic de clienţi adus de acele fonduri ar însemna costuri mult prea mari. Astfel, la înţelegeri înainte de a se da legea fuziunilor au ajuns fonduri de pensii din eşalonul doi.

Persoanele care nu au împlinit vârsta de 35 de ani sunt obligate să adere la un fond de pensii administrat privat (Pilonul II) în termen de patru luni de la înscrierea în sistemul asigurărilor sociale de stat, conform unei norme a CSSPP publicată la sfârşitul săptămânii trecute în Monitorul Oficial.

Conform normei, persoanele obligate să adere la un fond de pensii, dar care nu au semnat niciun act individual de aderare la un fond de pensii administrat privat vor intra în procedura de repartizare aleatorie alături de cei care au semnat mai multe acte individuale de aderare, care va fi finalizată de către CNPAS până cel târziu în data de 20 a fiecărei luni.

Activele fondurilor facultative, 6,7 milioane euro

Valoarea activelor nete ale celor şapte fonduri de pensii facultative (pilonul III) a crescut cu 16,03% în luna martie, până la 24,81 milioane lei (6,7 milioane euro), potrivit ultimelor date publicate de arbitrul pensiilor private. Numărul total de participanţi atras de cele şapte fonduri de pensii facultative era de 75.423 la 31 martie.

AZT Moderato a atras 16.270 de participanţi până la finalul lunii martie şi a ajuns la o valoare a activului net de 4,8 milioane lei, ING Clasic avea 13.446 de participanţi şi un activ net de 4,07 milioane lei, AZT Vivace - un activ net de 2,81 milioane lei şi 14.114 participanţi, Pensia Mea - 5.771 de participanţi, cu un activ de 1,85 milioane lei, iar ING Optim - un activ net de 2,09 milioane lei şi 7.756 de participanţi. BCR Prudent, cu 17.768 de participanţi, a ajuns la un activ net de 9,11 milioane lei.

Lupta se dă însă, în acest an, nu doar pentru atagerea de clienţi, ci şi pentru convingerea companiilor de a cotiza în numele propriilor angajaţi. Totuşi, patronii se lasă convinşi destul de greu, din cauza deductibilităţii fiscale de doar 200 de euro/an.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite