Pensiile private obligatorii, la primul bilanţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contribuţiile celor care au aderat la un fond intră, mâine, în conturile asigurătorilor Aproximativ 20% din conturile administratorilor ar putea rămâne goale după prima zi de la virarea

Contribuţiile celor care au aderat la un fond intră, mâine, în conturile asigurătorilor

Aproximativ 20% din conturile administratorilor ar putea rămâne goale după prima zi de la virarea banilor de către angajatori.

Companiile implicate în reforma sistemului de pensii au estimări diferite în ceea ce priveşte valoarea banilor încasaţi. În funcţie de salariul clienţilor fiecărui fond de pensii, cei 2% care se duc spre aceste entităţi pot constitui conturi mai mari sau mai mici pentru fiecare companie. Astfel, se poate întâmpla ca o societate de top, cu un milion de clienţi, să strângă mai puţini bani decât o companie cu 500 de mii de clienţi, dar cu salariul brut mai mare. Conturile goale ar putea reduce încasările de pe pilonul II cu până la o cincime, conform estimărilor NewsIn.

Crinu Andănuţ, directorul general al Allianz-Ţiriac Pensii, consideră că 80-90% din totalul portofoliului companiei vor fi conturi "bune", iar restul portofoliului de aderenţi ar putea fi reprezentat de aşa-numitele "conturi goale". Estimarea este similară cu cea a ING, care se aşteaptă la o rată de încasare de 82-83%, ceea ce ar aduce încasări efective de circa 5,80 euro pe client, în medie.

"Aviva Pensii Private mizează pe încasări de peste 5 milioane lei în prima lună", a declarat, pentru NewsIn, Eugen Voicu, directorul general execultiv al societăţii.

Raportată la numărul de clienţi ai Aviva, suma ar echivala cu încasări medii de 16,30 lei (4,45 euro) de persoană.

Dacă nivelul contribuţiilor va fi sub estimările administratorilor, business-planurile vor fi date peste cap. Mai există riscul ca sumele colectate în luna mai să nu poată fi corelate cu cele din iunie.

Cauzele conturilor mici

Dacă vor fi diferenţe faţă de luna mai, administratorii vor avea probleme în a identifica natura banilor. Angajatorii, pe de altă parte, ar putea face greşeli în virarea sumelor, şi chiar să plătească de două ori pentru acelaşi angajat.

Ar mai putea exista o surpriză din partea evidenţelor CNPAS, cu sume negative din regularizări, situaţie care nu este foarte clar descrisă de normele în vigoare.

Pe scurt, factorii-surpriză ai situaţiei de la 20 mai ar fi conturile goale, contribuabili care pot avea perioade de pauză în cotizare, greşeli ale angajatorului sau ale CNPAS-ului.

Totuşi, administratorii se aşteaptă să încaseze, lunar, contribuţii în valoare de aproximativ 72 milioane lei (19,6 milioane euro), potrivit calculelor făcute de Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS).

Jucătorii din piaţă estimează salariul mediu brut efectiv, trecut în cartea de muncă, la circa 350 euro, valoare la care încasările lunare pe aderenţi, excluzând conturile goale, s-ar situa în jurul a 7 euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite