Pensiile private impulsionează piaţa asigurărilor de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile apreciază că, în urma campaniei de aderare la pensii, românii au devenit tot mai interesaţi de instrumentele de protecţie financiară Ritmul de creştere a pieţei

Companiile apreciază că, în urma campaniei de aderare la pensii, românii au devenit tot mai interesaţi de instrumentele de protecţie financiară

Ritmul de creştere a pieţei asigurărilor de viaţă va atinge 25% în 2008, cu 5% mai mare faţă de cel consemnat în anul precedent. Unul dintre motivele care determină o astfel de evoluţie este reprezentat de creşterea interesului populaţiei faţă de aceste instrumente financiare, ca urmare a campaniei de aderare la fondurile de pensii private.

Dezvoltarea va continua şi în următorii ani, astfel încât, în 2015, asigurările de viaţă vor deţine jumătate din toată piaţa de profil. Asigurările de viaţă vor fi influenţate pozitiv de pensiile private, întrucât consumatorii au avut posibilitatea să primească de la consultanţii financiari informaţii şi despre aceste produse şi despre beneficiile acestora. "Partea de protecţie financiară este unică pe piaţa serviciilor financiare", spune Cornelia Coman, director adjunct ING Asigurări de de Viaţă.

"Potrivit calculelor ING Asigurări de Viaţă, subscrierile pe segmentul asigurări de viaţă au crescut cu 20% în 2007, la 1,2 miliarde de lei, iar în acest an piaţa va urca cu 25-30%. Motive? Startul pe Pilonul II a educat potenţialii clienţi pentru poliţele de viaţă şi manifestarea unei nevoi de protecţie în rândul populaţiei", consideră reprezentantul ING.

La finele anului 2010, veniturile din subscrieri pe asigurările de viaţă se vor situa între 2,5 şi 3 miliarde de lei. Creşterea va fi susţinută de notorietatea acestor produse în rândul consumatorilor, îmbunătăţirea nivelului de trai, nevoia de protecţie financiară, dar şi de dezvoltarea canalelor de distribuţie - bănci şi brokeri.

Şi băncile intermediază poliţe de viaţă

"Reforma pensiilor a făcut ca segmentul viaţă să crească în 2007 cu 20%, comparativ cu doar 6% în 2006", a spus Florentina Vizinteanu, directorul general al BCR Asigurări de Viaţă. Piaţa de profil ar putea înregistra ritmuri de creştere şi mai ridicate în anii următori dacă autorităţile vor introduce facilităţi fiscale (deductibilitate) pentru primele plătite în contul poliţelor de viaţă, apreciază directorul BCR Asigurări.

Şi Romeo Jantea, reprezentantul Fincop Brokers, consideră că, în următorii ani, potenţialul asigurărilor de viaţă este unul semnificativ, anticipând că în 2008 veniturile pe acest segment de piaţă vor creşte cu cel puţin 25% sau chiar 30%. Odată cu dezvoltarea sectorului imobiliar şi, implicit, a segmentului de credite ipotecare, a evoluat şi sectorul asigurărilor de viaţă. "Primele aferente poliţelor încheiate prin canalul bancassurance au reprezentat sub 5% din totalul primelor subscrise de companie", spune Cornelia Coman.

ING Asigurări de Viaţă are parteneriate doar cu ING Bank, însă lansarea pensiilor private le-a oferit oportunitatea de a încheia colaborări şi cu alte bănci care s-au dezvoltat pe categoria de produse pentru retail (de exemplu, Piraeus Bank). Şi în cazul AVIVA, o pondere importantă a business-ului provine din parteneriatele cu băncile. Aviva a încheiat parteneriate de tip bancassurance, prin care oferă produse mixte între cele bancare şi de asigurări, cu patru bănci: BRD Group Societe Generale, ABN Amro, Credit Europe Bank şi Piraeus Bank. Companiile vizează creşteri pe aceste produse în media pieţei, însă şi poziţia de lider pe acest segment.

Bătălie strânsă pentru poziţia de lider în 2008

"Pentru 2008, ne-am propus să ne păstrăm poziţia de lider pe sectorul asigurărilor de viaţă prin suplimentarea forţei de vânzare tradiţionale, deschiderea către canale alternative de distribuţie şi lansarea de produse noi", mai adaugă reprezentantul ING Asigurări de Viaţă. Aviva îşi propune ca în viitorul apropiat să devină unul dintre primii trei furnizori de asigurări de viaţă din ţara noastră.

"În cele patru luni ale campaniei de aderare la pensiile private obligatorii, peste 320.000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani au ales Aviva ca furnizorul lor pentru un fond de pensii obligatorii. Le vom oferi acestor clienţi produse de economisire pe termen lung care să răspundă cel mai bine nevoilor lor", a declarat Shaf Rouf, director general Aviva.

Piaţa economiilor pe termen lung se află într-o continuă dezvoltare în Europa Centrală şi de Est. Având o populaţie de 22 milioane de locuitori (a doua ţară după Polonia din acest punct de vedere din zona CEE), România va deveni cu siguranţă în următorii ani una dintre pieţele cele mai importante din Europa Centrală şi de Est în domeniul asigurărilor de viaţa şi al pensiilor private, a mai apreciat reprezentantul Aviva.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite