Pensiile se grăbesc, profesorii mai aşteaptă o lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pensionarii şi profesorii vor primi mai mulţi bani de la 1 octombrie, respectiv 1 noiembrie. În timp ce punctul de pensie va fi majorat cu aproximativ 20%, de la 581,3 lei, cât este în

Pensionarii şi profesorii vor primi mai mulţi bani de la 1 octombrie, respectiv 1 noiembrie. În timp ce punctul de pensie va fi majorat cu aproximativ 20%, de la 581,3 lei, cât este în prezent, la 697,5 lei, câştigurile salariaţilor din învăţământ vor fi indexate cu 9%.

Iniţial, creşterea pensiilor fusese programată pentru 1 noiembrie 2008, însă Guvernul a hotărât să fie devansată pentru 1 octombrie a.c. Această majorare va duce la creşterea pensiilor din sistemul public, dar şi a celor din agricultură.

Profesorii, nemulţumiţi

Cu toate că premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat recent că majorarea pensiilor survine pe fondul "rezultatelor economice bune înregistrate în urma creşterii economice", preşedintele Confederaţiei Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat pentru Mediafax că "acest pas este mai mult legat de campania electorală decât de interesul cetăţeanului". Pe de altă parte, reprezentanţii sindicatelor din învăţământ susţin că indexarea salariilor profesorilor vine cu o lună mai târziu decât prevede legislaţia în vigoare.

Potrivit lui Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Ordonanţa 11 prevede acordarea unor indexări de 6%, respectiv 9% de la 1 aprilie şi 1 octombrie. "Nouă, cadrelor didactice, pentru că suntem numai 400.000 la urne, şi nu cinci milioane ca pensionarii, în loc să ne dea indexarea de 9% de la 1 octombrie, ne-o dă de la 1 noiembrie", a precizat preşedintele FSLI.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite