Pensie în funcţie de contribuţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua lege a pensiilor elimină privilegiile din normele speciale.Toate persoanele vor cotiza la sistemul unic de pensii, iar acestea vor fi calculate pe baza contribuţiei. În paralel ar putea exista şi un sistem de pensii ocupaţionale.

Citiţi şi:
Trei niveluri de echivalare stabilite prin legea salarizării unice
Viitorii pensionari se declară optimişti
Topul pensiilor pentru foştii parlamentari
Punctul de pensie creşte de miercuri la 718 lei

Opriţi pensiile neruşinate! de Grigore Cartianu


Adio pensii privilegiate de la buget! Reprezentanţii Internelor, Armatei, Justiţiei şi Muncii s-au întâlnit ieri pentru a elabora un set de norme care va sta la baza unei legi unice a pensiilor. Nivelul contribuţiei va fi unul dintre principiile care va sta la baza noului act normativ.

„În prezent, angajaţii Ministerului Administraţiei şi Internelor şi ai Ministerului Apărării Naţionale plătesc contribuţii de doar 5% la bugetul de stat, faţă de 10,5% cât plătesc ceilalţi angajaţi“, a spus Mihail Şeitan, consilier de stat pentru muncă şi protecţie socială.

Persoanele care ies la pensie din aceste domenii beneficiază de indemnizaţii în baza unor legi speciale, care nu ţin cont de principiul contribuţiei. Şeitan a declarat că, în acest moment, există 350.000 de bugetari care lucrează în domenii în care există legi speciale, iar 200.000 de persoane beneficiază de pensii în baza acestor legi.

Reprezentanţii ministerelor care beneficiază acum de legi speciale au cerut să existe un indicator de calcul în funcţie de domeniul de activitate, urmând să se ia în considerare şi un punct de creştere. Potrivit lui Şeitan, diferenţele care există acum sunt mult mai mari decât dacă ar fi aplicat acest sistem.

„Un alt principiu va fi cel al egalităţii de şanse. Adică, şi un angajat simplu, şi un poliţist vor avea aceleaşi obligaţii şi aceleaşi şanse la pensie. Contribuie la fel şi vor primi aceeaşi pensie“, arată Mihail Şeitan. Acesta mai spune că toţi angajaţii vor fi obligaţi să contribuie la sistemul de pensie, indiferent în ce domeniu lucrează.

Sistem de pensii ocupaţionale

Demnitarul a explicat că noua lege nu va funcţiona retroactiv, cei pensionaţi în baza legilor speciale date până acum beneficiind în continuare de actualele pensii. Potrivit lui Şeitan, prin elaborarea noii legi a pensiilor care ar urma să fie aplicată din 2010 se urmăreşte îmbunătăţirea Legii 19-2000 privind sistemul public de pensii prin introducerea altor sisteme. Acele categorii de bugetari care contribuie în plus la aceste sisteme ar urma să primească pensii mai mari la finalul carierei.

„În afara pensiilor private plătite la pilonul II şi III de pensii, se poate crea un al IV-lea sistem, respectiv pensia ocupaţională, la care poate contribui cine vrea, atât angajat, cât şi angajator.

Poliţiştii, magistraţii şi minerii, spre exemplu, ar putea contribui, pe lângă sistemul public de pensii, la un sistem de pensii bazat pe ocupaţii. Banii în plus urmează a fi plătiţi atât de către angajat, cât şi de angajator“, a precizat Şeitan. El a adăugat că noua lege îi va cuprinde şi pe parlamentari.

Pensii reduse

În cazul în care pensia va fi calculată pentru toată lumea în funcţie de salariul avut şi de nivelul contribuţiei pe care angajaţii au plătit-o, multe dintre pensiile foarte mari care se plătesc în acest moment de la buget vor dispărea. Fost ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu spune că pensiile speciale din prezent majorează substanţial pensiile anumitor categorii sociale.

„Pensia medie a unui magistrat este acum de 6.200 de lei. Dacă s-ar renunţa la pensia specială ar rămâne cu o pensie de 1.200 de lei“, a spus Mariana Câmpeanu, fost ministru al Muncii. O nouă întâlnire pe această temă va avea loc vineri.

image
image

Pensia medie a unui magistrat este acum de 6.200 de lei. Dacă s-ar renunţa la pensia specială ar rămâne cu o pensie de 1.200 de lei.

image


Mariana Câmpeanu
fost ministru al Muncii

628 de lei, pensia medie la stat

Potrivit normelor legale în vigoare, cota de contribuţie de asigurări sociale pentru condiţii normale de muncă, începând cu luna februarie a acestui an, este de 20,8% pentru angajator, şi de 10,5% datorată de către angajaţi. În februarie 2009 erau înregistraţi 4.692.300 de contribuabili la fondul de asigurări sociale.

Pensia minimă obligatorie, de la 1 aprilie 2009, este 300 de lei, iar cea medie ajunge la 628 de lei. Conform datelor afişate pe site-ul Ministerului Muncii, în februarie 2009 erau înregistraţi 5.517.300 de pensionari.

Categorii privilegiate

image

Cea mai mică pensie a unui parlamentar este de 3.546 de lei p Foto: Lucian Muntean

În prezent, pensionarii care au lucrat în Armată, Poliţie, Jandarmerie sau Parlament au pensii speciale, mult mai mari decât cele din sistemul public de pensii. Pentru angajaţii care ies la pensie din aceste sisteme, aceasta se calculează în mod diferit.

Astfel, parlamentarii  primesc o pensie  ce reprezintă  80% din indemnizaţia de bază. În cazul în care au două mandate, parlamentarii primesc 60% din indemnizaţie, iar la un singur  mandat onorat rămân cu 40%. Cea mai mare pensie de parlamentar este în acest moment de 5.783 de lei, iar cea mai mică de 3.546  de lei.

Angajaţii din Armată care se pensionează la 50 de ani  primesc la sfârşitul activităţii 60% din veniturile brute din ultima lună. În sistemul militar, pensiile variază între 1.500 lei şi 5.000 de lei.

Poliţiştii iau o pensie care reprezintă 80% din media veniturilor pe ultimele şase luni, iar piloţii  80% din veniturile încasate în ultimele trei luni de activitate. Pensia unui pilot e cuprinsă între 32.739 de lei şi 9.234  de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite