Pensia ajunge şi la românii din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 29.000 de pensionari români de peste hotare îşi pot primi banii în statul de domiciliu sau de reşedinţă În urma unui acord între Casa de Pensii şi Citibank, românii

Aproximativ 29.000 de pensionari români de peste hotare îşi pot primi banii în statul de domiciliu sau de reşedinţă

În urma unui acord între Casa de Pensii şi Citibank, românii stabiliţi în străinătate pot primi pensiile într-un cont bancar deschis în ţara în care locuiesc.

O parte dintre pensionarii români au ales să-şi petreacă anii de după ieşirea din câmpul muncii în străinătate, la rude sau la prieteni, sau chiar pentru a lucra "la negru". Acest lucru nu înseamnă că pentru anii munciţi în ţară pensionarii nu vor mai primi pensia plătită de către statul român.

Până în prezent, pensia putea fi ridicată de la ghişeul poştal de către un mandatar sau putea fi încasată pe card în urma acordului încheiat între Casa Naţionala de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) şi şapte bănci din sistemul românesc. Practic, nu era chiar atât de uşor ca pensionarul român de peste hotare să intre în posesia banilor oferiţi de stat în schimbul anilor de muncă.

Acord CNPAS - Citibank

Începând cu luna august, românii ieşiţi la pensie care locuiesc în străinătate îşi pot primi remuneraţia lunară într-un cont deschis la o bancă din ţara de domiciliu sau de reşedinţă. Acest lucru este posibil în urma acordului încheiat între Casa Naţionala de Pensii şi Citibank România.

"Pentru a garanta exportul drepturilor de pensie pe teritoriul altor state, CNPAS a invitat instituţiile financiar - bancare să depună oferte pentru încheierea unei convenţii care să asigure exclusiv achitarea drepturilor de pensie în străinătate. Citibank România a fost aleasă ca partener al CNPAS în urma unei licitaţii publice care a avut loc la finalul anului 2007", a declarat Ştefana Aghergheloaei, secretar general al Casei de Pensii.

Tot ce trebuie să facă beneficiarii sistemului public de pensii stabiliţi în străinătate este să declare coordonatele contului bancar la Casa Teritorială de Pensii în evidenţa căreia se află dosarul de pensie.

Atenţie la costurile de transfer !

Astfel, în a doua jumătate a fiecărei luni, Casele Teritoriale de Pensii vor efectua transferurile de pensii în valută prin Citibank România. După două zile, fiecare beneficiar îşi va putea ridica pensia de la banca unde îşi are deschis contul personal din ţara în care locuieşte.

Totuşi, trebuie ţinut cont de faptul că din cuantumul pensiei va fi scăzută valoarea costurilor de transfer ce pot apărea. Deşi acordul nu obligă pensionarul de peste hotare să-şi deschidă un cont la una dintre instituţiile Grupului Citi, acest lucru te-ar putea scoate mai ieftin. Mai exact, consturile de transfer ce vor fi deduse din cuantumul pensiei vor fi mai mici.

"Se poate deschide cont la oricare bancă de pe teritoriul statului de şedere obişnuită, fără ca pensionarul să fie obligat să deschidă un cont la o bancă aparţinând Grupului Citi. Totuşi, apreciem că deschiderea unui cont la o bancă aparţinând Grupului Citi are ca avantaj achitarea unor taxe de transfer bancar mai reduse", ne-a explicat Angelica Mihail, directorul Direcţiei de Comunicare şi Relaţii Publice al CNPAS.

Numărul total estimat al beneficiarilor acestui serviciu este de aproximativ 29.000, dintre care cei mai mulţi se aflau în Germania - 10.000, restul fiind distribuiţi în Austria (5.000), în Ungaria (4.000), în Italia (3.000), în SUA (2.000) şi în alte state (aproximativ 5.000).

Cardurile, o alternativă la transferul bancar

O soluţie de a intra în posesia pensiei chiar dacă eşti în străinătate este şi cardul bancar. Cu toate acestea, este necesară prezenţa unui mandatar în ţară care să semneze cuponul de pensie. Pentru a te putea folosi însă de banii de pe card, este necesar ca banii să fie viraţi într-un cont care să aibă ataşat un card cu utilizare internaţională.

Este cunoscut faptul că, în ultimii ani, Casa Naţională de Pensii a încheiat parteneriate cu şapte bănci din România în vederea virării pensiilor pe carduri. Instituţiile de credit care pot oferi românilor pensia pe card sunt Bancpost, CEC Bank, BCR, BRD, Banca Transilvania, ProCredit Bank şi Banca Comercială Carpatica. În cazul în care cardul are facilitatea de utilizare internaţională, pensionarii nu vor avea probleme în folosirea acestuia peste hotare. Este adevărat că acest lucru presupune şi costuri.

Deşi majoritatea băncilor au renunţat la comisionul de conversie valutară, există comisioane de retragere de la bancomat (ATM), dar şi de plată la comerciant. De exemplu, la ProCredit Bank conversia este fără comision şi se face la cursul stabilit de procesatorul de plăţi (VISA sau MasterCard). Pentru retragerea de la un ATM din străinătate se percepe un comision de 1% din suma retrasă, plus 0,5 euro. Pentru plata la comerciant, nu se percepe nicio taxă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite