La Penitenciarul Vaslui se face carte în două schimburi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 45 de ani, elev în clasa a şaseaCel mai în vârstă elev al Penitenciarului Vaslui, Călin Costică, are 45 de ani şi este vasluian get-beget. Din pedeapsa pe care a primit-o, de patru ani

La 45 de ani, elev în clasa a şasea
Cel mai în vârstă elev al Penitenciarului Vaslui, Călin Costică, are 45 de ani şi este vasluian get-beget. Din pedeapsa pe care a primit-o, de patru ani pentru furt, mai are de executat doar zece luni. Cât a stat la închisoare, nu a pierdut timpul. A profitat din plin de şederea în captivitate şi a participat la cursurile organizate pentru cei care şi-au dorit să acumuleze mai multe cunoştinţe. Deja îşi face planuri de viitor, pentru că reîntregirea familiei, la care ţine foarte mult, este aproape. Călin Costică are patru copii, de care îi este dor. Primeşte de la familie pachete în fiecare lună, iar copiii şi nevasta îi fac câte 2-3 vizite pe lună.
După eliberare, se duce la muncă în Olanda
"E greu", oftează veteranul clasei a şasea a Penitenciarului Vaslui. Ne-a dezvăluit că, dintre toate materiile care-i sunt predate, preferă matematica, dar că nu o va exersa prea des în România, ţară pe care intenţionează să o părăsească după ieşirea din închisoare. "Am fost plecat în străinătate pentru cel puţin cinci ani. Am fost în Belgia, Olanda, Spania. Am văzut multe locuri. Nu vreau să revin aici. Vreau să mă reîntorc în Olanda, la muncă", ne mai mărturiseşte elevul, probabil dezamăgit de viitorul pe care şi l-ar putea proiecta în ţara natală.
"Domnii deţinuţi" sunt silitori
La Penitenciar se fac şase clase, în funcţie de "nivelul" la care a ajuns fiecare cu şcoala, în libertate. Unii dintre deţinuţi au pus pentru prima dată stiloul în mână chiar aici, în penitenciar.
Elevii învaţă în două schimburi, între 8.30-12.30, cei din clasele V-VI şi de la 15.30-18.30, cei în clasele I- IV. De pregătirea deţinuţilor se ocupă două cadre didactice, învăţătoarea Emilia Diaconu, la clasele I-IV şi profesoara Iftene Rodica, la clasele V-VI. Deşi ar putea părea o problemă, elevii - deţinuţi sunt ascultători şi respectuoşi. "De cinci ani predau aici, acum se împlineşte al şaselea an, şi nu a existat nicio problemă. Ne respectăm, mă adresez cu
domnule
, mi se răspunde cu
doamnă
, sunt ascultători şi vor să înveţe", a declarat mulţumită Iftene Rodica.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite