Penitenciarul Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei aproximativ 1.000 de deţinuţi din Penitenciarul Drobeta Turnu Severin sunt solicitaţi pentru forţa de muncă sigură şi ieftină pe care o prestează. Cel mai nou produs la Penitenciarul

Cei aproximativ 1.000 de deţinuţi din Penitenciarul Drobeta Turnu Severin sunt solicitaţi pentru forţa de muncă sigură şi ieftină pe care o prestează.
Cel mai nou produs la Penitenciarul Severin este buretele metalic menajer, care ajunge în cea mai mare parte la export, în ţări precum Bulgaria, Austria, Anglia şi chiar SUA. Potrivit maiorului Nicolae Cucă, contractul se derulează de aproximativ două luni de zile, fiind angrenaţi în jur de 120 de deţinuţi. "Deţinuţii au fost instruiţi să lucreze, iar un mecanic-deţinut supraveghează utilajele. La patru zile muncite, deţinuţii primesc o zi câştig la eliberarea condiţionată, plus drepturi băneşti de zece la sută din valoarea muncii lor", ne-a declarat Cucă. Deţinutul Nelu Plăcintaru, 27 de ani, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru că şi-a ucis cumnata. După calculele sale, apreciază că mai are de stat după gratii în jur de un an de zile, datorită faptului că a muncit oriunde a avut ocazia. "Am muncit din greu la calea ferată, la schimbat traversele şi acum lucrez la bureţi. Nu e greu deloc, am normă de 200 de bucăţi pe zi şi uneori fac chiar şi 300. Primesc şi bani, şi voi ajunge şi mai repede acasă", ne-a spus Nelu Plăcintaru. Şi mai mulţumit decât acesta este deţinutul Sebastian Conchi, 36 de ani, condamnat la patru ani pentru furt. Mecanic de profesie, el practică aceeaşi meserie şi după gratii, unde se ocupă de întreţinerea utilajelor pentru confecţionarea bureţilor metalici menajeri. "Le-am reparat de vreo două ori, că s-au rupt nişte lanţuri şi curele. Mai am o lună şi mă eliberez şi, sincer să fiu, nu pot să mă plâng că am dus-o rău aici". Reprezentantul firmei contractante, Remus Epure, cel care stă tot timpul printre deţinuţi, ne-a precizat că munca acestora este de calitate.

"Mână de lucru ieftină"
Pe lângă cei 120 de deţinuţi care muncesc la fabricarea bureţilor menajeri, alţi 350 lucrează la confecţionarea de pantofi pentru export în şase ţări din Europa. Maiorul Nicolae Cucă ne-a spus că la ferma agrozootehnică a penitenciarului munceşte o brigadă alcătuită din alţi 70 de deţinuţi, selectaţi pe mai multe criterii, unul dintre acestea fiind şi acela ca în viaţa civilă respectivul să fi lucrat în acest domeniu. "Mai avem 200 de deţinuţi care muncesc în construcţii, la săpat de şanţuri sau la alte activităţi în care suntem solicitaţi. Suntem o mână de lucru ieftină şi sigură", ne-a declarat maiorul Cucă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite