Pelerinii - în corturi, aleşii - la căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicienii din toate partidele au avut parte de căldură şi confort pe tot timpul şederii la Iaşi, iar miile de credincioşi au îndurat frigul zile întregi. Nici sărbătoarea Hramului

Politicienii din toate partidele au avut parte de căldură şi confort pe tot timpul şederii la Iaşi, iar miile de credincioşi au îndurat frigul zile întregi.

Nici sărbătoarea Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva nu a avut puterea să îi unească, pentru câteva ore, pe politicienii veniţi la Iaşi mai mult pentru a defila în faţa mulţimii, în speranţa că astfel vor câştiga încrederea poporului. Oamenii politici din diferite partide "şi-au aruncat săgeţi" din priviri, uitând de cele sfinte.

Primii care şi-au făcut apariţia printre credincioşi au fost liberalii. Sâmbătă dimineaţă, premierul Călin Popescu Tăriceanu a ajuns cu avionul la Iaşi. De la aeroport s-a dus direct către Mitropolie, însoţit de miniştrii Cristian Adomniţei, Varujan Vosganian şi Cristian David.

Miile de credincioşi care stăteau la rând de 15-20 de ore au fost nevoiţi să dea prioritate membrilor guvernului pentru a se închina la Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi a Sfântului Ioan Gură de Aur. Istoria s-a repetat, ieri-dimineaţă, la ora 9.00, când reprezentanţii de la vârf ai Partidului Democrat, printre care Vasile Blaga, Emil Boc, Cezar Preda şi Elena Udrea, au intrat în Catedrală pentru a participa la slujbă, în timp ce celorlalţi credincioşi li s-a interzis accesul în incinta Mitropoliei.

Pe uşa "din dos", straşnic păzită de jandarmi, au mai intrat şi alte nume cunoscute precum Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului, Ilie Sârbu, fost ministru al agriculturii în legislatura PSD, deputatul PSD Valer Dorneanu, Nicuşor Păduraru, prefect de Iaşi.

Gigi Becali a venit cu mama

Traian Băsescu, preşedintele României, a sosit la Iaşi, ieri, în jurul orei 14.00. A zăbovit preţ de câteva ore la Hotelul Traian, iar la ora 16.00 coloana oficială a plecat spre Mitropolie. Preşedintele a fost aclamat de oameni şi nu a ratat ocazia să facă deja împământenită "baie de mulţime". "Nu mă voi închina la Moaşte, pentru că nu am stat la rând", a declarat sec preşedintele. El s-a retras apoi la un ceai cu patriarhul Daniel. Şi Gigi Becali a venit la sărbătoare împreună cu mama sa.

El a spus că "este prima dată când mă rog şi pentru Steaua". Deşi au fost aşteptaţi, până la urmă Mircea Geoană, preşedintele PSD, şi tribunul Corneliu Vadim Tudor nu au mai venit ieri la Iaşi. Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, şi miniştrii liberali Cristian Adomniţei, Varujan Vosganian şi Adrian Iorgulescu au venit în jurul orei 9.30, după ce a început slujba.

Nu mică le-a fost mirarea când au constatat că scaunele pregătite pentru ei erau deja ocupate de reprezentanţii PD. "E nesimţire, s-a aşezat Boc şi cu Blaga, deşi li s-a spus că scaunele din faţă sunt rezervate pentru noi", ne-a spus cu năduf un membru din suita liberală. Imediat, un nou set de scaune a fost aşezat în prima linie. Până la urmă, partidele au respectat inclusiv diferenţierile politice: cei de dreapta s-au aşezat la dreapta altarului, iar politicienii de stânga s-au aşezat în stânga altarului.

Meniu special pentru aleşii ţării

Nu toţi oamenii au văzut cu ochi buni înghesuiala de politicieni. "Aş fi absurd să am pretenţia ca domnul Emil Boc să stea la coadă 15 ore pentru a se închina. Dar pe de altă parte, în asta constă farmecul pelerinajului. Să vii cu jandarmii şi să dai lumea la o parte ca să te închini, nu cred că e pe placul Sfintei", consideră Ionel Grecu, un bărbat simplu din mulţime.

De la pelerinaj nu au lipsit nici "posedaţii". În mijlocul slujbei, o femeie s-a aruncat la pământ, gesticulând şi scoţând sunete ciudate. O echipă de medici a dus-o de urgenţă la raclele cu moaşte, moment în care femeia s-a liniştit brusc.

Credincioşii înfriguraţi au fost îmbiaţi şi cu ceai, suc, bere şi vin. La Cantina de Ajutor Social din Iaşi, trei bucătărese au preparat timp de patru zile 15.000 de sărmăluţe. "Pentru cele 15.000 de sarmale am folosit 250 de kilograme de carne, 500 de kilograme de varză şi 100 de kilograme de orez.

Alte 50.000 de sarmale au fost aduse de sponsori şi regiile din subordinea primăriei", ne-a spus Livia Rusu, şefa Cantinei de Ajutor Social. Până şi la mâncare, politicienii au beneficiat de tratament preferenţial. După slujbă, ei au fost invitaţi la o masă specială alături de preacinstitele feţe bisericeşti.

Corturile de la primărie, adevărate grajduri

Pelerinii care s-au cazat în corturile puse la dispoziţie de primărie şi-au petrecut nopţile în frig şi mizerie cruntă. Pe timpul pelerinajului, angajaţii firmei de salubritate din subordinea municipalităţii s-au ferit să intre în corturile unde au înnoptat pelerinii. Credincioşii nu au avut nicio sursă de căldură. Pentru a dormi, organizatorii le-au pus la dispoziţie câteva bănci din lemn, pe care s-au înghesuit câte 3-4 persoane. "Nu înţeleg de ce nu ne-au lăsat să ne instalăm propriile corturi.

Ne-au băgat aici pe toţi, ca pe vite. Măcar dacă ne-ar fi adus nişte saltele. Şi-aşa fiecare dintre noi lasă un pumn de bani în acest oraş", a spus Sofia Tinu, o femeie venită tocmai de la Tulcea. Singurii vizitatori ai corturilor au fost doar poliţiştii comunitari şi medicii de la ambulanţă. În ultimele patru zile, Serviciul de Ambulanţă a primit peste 80 de solicitări.

În urma acestor solicitări, 20 de persoane care stăteau la cozile kilometrice au ajuns la spital, fiindcă au leşinat şi au suferit traumatisme. IPS Daniel a ieşit, sâmbătă seară, pe postul de radio al Mitropoliei, "Trinitas", şi a cerut ajutorul enoriaşilor. El le-a solicitat ieşenilor să ofere pelerinilor ceai cald, deoarece primăria şi mitropolia nu aveau destule rezerve.

Un tânăr din Bacău venit la Sfânta Parascheva şi-a pierdut ieri portofelul. Acesta a fost găsit de un pensionar în vârstă de 62 de ani din Iaşi, care l-a dus imediat la poliţie. În portofel, băcăuanul avea 175 de lei şi 750 de euro. Poliţiştii au rămas surprinşi când au constatat că din portofelul tânărului nu lipsea absolut nimic.

Coada s-a întins pe 5 km

În timp ce politicienii stăteau la adăpost, în curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei peste 10.000 de suflete tremurau de frig. Alţi 200.000 de oameni s-au poziţionat pe străduţele care înconjoară curtea şi catedrala. Practic, coada formată din cei 200.000 de pelerini s-a întins pe aproximativ cinci kilometri. Copii, tineri şi bătrâni români, albanezi, greci şi ucraineni, cu toţii au stat la coadă sperând că o rugă făcută la căpătâiul Sfintei le va aduce noroc şi îi va vindeca de boli.

Nu mă voi închina la Moaşte, pentru că nu am stat la rând
Traian Băsescu,
preşedintele României

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite