Pelerinajul, ocazie de comuniune cu mediul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Renumite pentru virtuţile lor spirituale, mănăstirile sunt acele locuri minunate unde ne putem opri pentru a ne bucura de natură. Aflat în permanenţă în căutarea unui colţ de rai, omul

Renumite pentru virtuţile lor spirituale, mănăstirile sunt acele locuri minunate unde ne putem opri pentru a ne bucura de natură.

Aflat în permanenţă în căutarea unui colţ de rai, omul modern îşi găseşte uneori liniştea făcând popasuri duhovniceşti la mănăstiri renumite, pentru a se bucura de harul lor sau doar pentru a-şi împrospăta aerul din plămâni. Mănăstirile sunt plasate în locuri ferite, curate şi bogate în vegetaţie, ceea ce face ca orice pelerinaj să devină şi o călătorie în mijlocul naturii.

Biroul de pelerinaj al Patriarhiei Române a ales traseele lunii martie ţinând seama de doi factori: vizitarea acelor lăcaşuri mănăstireşti care poartă hramul sărbătorilor religioase prăznuite în luna martie şi de opţiunile exprimate de pelerini de a vizita centre monahale străvechi, renumite pentru harul lor încă din primele veacuri creştine. Ultima zi a lunii oferă şi un traseu de şase zile ce include şi popasuri duhovniceşti peste hotare, în ţările vecine ortodoxe, precum Bulgaria sau Grecia.

Pe 9 martie, spre Mănăstirea Suzana Cei care vor participa, pe 9 martie, la pelerinajul făcut pe Valea Teleajenului vor descoperi, la o distanţă de 40 de km de Vălenii de Munte, într-un peisaj de vis, Mănăstirea Suzana, un impresionant monument al spiritualităţii şi al artei arhitectonice româneşti. Frumuseţea peisajului a atras mii de călători.

Dar o descriere emoţionantă a peisajului ne-a oferit-o Alexandru Vlahuţă, în urmă cu 100 de ani: "Suzana este aşezată într-o poiană frumoasă, pe o frunte de dâmb, sub care se asvârl în Teleajen pârâul Stanca din dreapta şi Epuraşul din stânga". În anul 1740, o credincioasă din Săcele-Braşov, Suzana Arşicu, a înălţat în această zonă o bisericuţă din lemn care a primit hramul Sf. Ierarh Nicolae.

Sfântul lăcaş a rezistat intemperiilor timp de 100 de ani, când a fost înlocuit cu altă biserică, mai rezistentă, construită din piatră, prin contribuţia credincioşilor ajutaţi de PS episcop Chesarie al Buzăului. Stareţa de atunci a purtat numele de Suzana Albuleţ. Din păcate, existenţa acesteia a fost afectată de cutremurul din anul 1838, la aproape 40 de ani de la târnosire.

Cu eforturile financiare ale credincioşilor din zonă, menţionaţi în scriptele vremii şi sprijiniţi de Prea Sfântul Mitropolit Primat D. Calinic şi de guvernul de atunci, a început construcţia altei biserici din zid, în care se slujeşte şi astăzi.

Stareţă a fost numită maica Natalia Perlea, mătuşa apreciatului compozitor şi dirijor Ionel Perlea. Sfântul lăcaş a primit hramul Sf. Ierarh Nicolae, după cum precizează pisania. Biserica păstrează stilul arhitecturii munteneşti, fiind în formă de cruce, compartimentată în altar, naos şi pronaos.

Pictura bisericii, realizată în ulei, este opera maestrului Petre Nicolau din Ploieşti, unul dintre cei mai talentaţi ucenici ai marelui pictor Gheorghe Tattarescu. Pictura a fost restaurată în anul 1976, de un alt pictor, Gh. Vânătoru, cu contribuţia financiară a mănăstirii.

În privinţa complexului monahal de la Suzana trebuie amintite lucrările de renovare din anul 1965, când s-au îmbunăţit condiţiile de viaţă ale vieţuitoarelor. Apoi au urmat unele lucrări de renovare, făcute între anii 1972-1974, după un incendiu izbucnit în anul 1971 care a distrus biserica mică, construită în anul 1911, clopotniţa şi stăreţia.

Toate s-au făcut cu ajutorul patriarhului de atunci, PF Justinian. La sfinţirea făcută cu mare fast, în ziua de 7 decembrie 1974, în ziua praznicului Sf. Muceniţe Filofteia, care este al doilea hram al înnoitului paraclis, au participat mii de credincioşi. Pe 25 martie, spre Cotmeana Construită în mijlocul pădurilor, pe înaltele dealuri argeşene, în apropierea râului Cotmeana, mănăstirea are una dintre cele mai impresionante istorii, care s-ar scrie în mai multe volume.

Prima atestare documentară a mănăstirii datează din 20 mai 1388, în vremea domniei lui Mircea cel Bătrân, care menţiona într-un hrisov existenţa acestui lăcaş. Unii cercetători consideră că vechimea mănăstirii ar data chiar din secolul al XIII-lea, mai precis din anul 1292, ţinând cont de trăsăturile arhitectonice ale construcţiei.

Însăşi denumirea de Cotmeana se presupune că provine de la hoardele cumane, care au trecut pe acele meleaguri. În prima sa formă, construcţia l-a avut drept ctitor pe domnitorul Radu I, dar biserica este considerată drept una dintre ctitoriile de seamă ale voievodului Mircea cel Bătrân.

Au urmat vremuri de decădere şi strălucire pentru ineditul lăcaş. Mănăstirea a fost scena luptelor sângeroase pentru domnie în timpul lui Mihnea cel Rău, iar Gheorghe egumenul a desârşit arta miniturii cu lucrarea Istoria Athosului.

Dar domnia lui Alexandru Ion Cuza a reprezentat etapa secularizii mănăstirii, care a devenit biserică parohială. Cel mai vechi clopot din Ţara Românească În 1990, episcopul căr turar PS Calinic a redeschis mănăstirea. Între anii 1995-2005 a fost rectitorit un impresionant ansamblu mănăstresc.

PS Calinic, episcop al Argeşului şi Muscelului, a mulţumit lui Dumnezeu, dar şi credincioşilor, consideraţi ctitori ai aşezământului. În ultimii ani, spre Mănăstirea Cotmeana îşi îndreaptă paşii zeci de mii de pelerini din toată ţara. "E un loc sfinţit de mii de ani de slujire neîntreruptă în Hristos.

Un loc care se îngemănează cu istoria noastră de creştinism multimilenar", spune, adesea, Episcopul Calinic. În această mănăstire se află cel mai vechi clopot din Ţara Românească. Sunetul lui, nealterat de timp, aminteşte credincioşilor că păgânii au fost înfrânţi, de-a lungul veacurilor.

>> E un loc sfinţit de mii de ani de slujire neîntreruptă în Hristos. Un loc care se îngemănează cu istoria noastră de creştinism multimilenar.

Episcopul Calinic

Excursii organizate în ţară, în luna martie, cu plecare din Bucureşti

1 martie
Mănăstirile Bistriţa, Hurezi şi Dintr-un Lemn. (Preţ: 65 lei)
2 martie
Mănăstirile Ţigăneşti -
Pissiota - Căldăruşani - Sitaru (Preţ: 50 lei)
8 martie
Mănăstirile Cetăţuia (se urcă pe jos aproximativ un km) - Nămăieşti - Aninoasa - Corbii de Piatră (Preţ: 65 lei)


9 martie
Mănăstirile Cheia - Suzana - Zamfira -Ghighiu (Preţ: 60 lei)
15 martie
Mănăstirile Peştera Sfântului Andrei şi Dervent (Preţ: 65 lei)
16 martie
Catedrala Episcopală din Giurgiu -Schitul Sf. Nicolae - Mănăstirea Comana - Biserica Drăgănescu
(Preţ: 50 lei)


22 martie
Mănăstirea Sinaia - Schitul Înălţarea Sfintei Cruci pe Caraiman - Mănăstirile Predeal şi Pissiota
(Preţ: 60 lei)
23 martie
Mănăstirile Crasna (se parcurg pe jos doi km) - Zamfira - Ghighiu - Ţigăneşti (Preţ: 50 lei)
25 martie
Mănăstirea Cotmeana - Catedrala din Râmnicu Vâlcea - Mănăstirile Cozia - Turnu (Preţ: 60 lei)


29 martie
Mănăstirile Dintr-un Lemn - Surpatele - Bistriţa - Hurezi - Culele de la Măldăreşti
(Preţ: 65 lei)
30 martie
Mănăstirea Trivale - Biserica Domnească din Curtea de Argeş - Mănăstirile Curtea de Argeş (închinare la Sf. Moaşte ale Sf. Filofteia) - Ciorogârla (Preţ: 60 lei).


Pelerinaj Bulgaria - Grecia - Sf. Munte Athos

31 martie
IBucureşti - Mănăstirea Preobrejenie - Veliko Târnovo, Catedrala Mitropolitană şi Cetatea Medievală - Sofia - Mănăstirea Rila - cazare şi cină
IIMănăstirea Rila - Salonic - Catedrala cu moaştele Sf. Dimitrie izvorâtorul de mir, Mănăstirea Vlatadon, locul unde a predicat Sf. Ap. Pavel tesalonicenilor, Mănăstirea Teodora cu moaştele Sf. Cuv. Teodora şi ale Sf. Cuv. David, Biserica Sf. Sofia cu moaştele Sf. Vasile cel Nou, Catedrala Mitopolitană, cu moaştele Sf. Grigorie Palama - Ouranopolis - cazare la hotel

IIIGrupul de bărbaţi va intra în Sfântul Munte Athos şi va vizita Mănăstirile: Kutlumuş, Protaton, Schitul Sf. Andrei - cazare şi masă
Grupurile de femei şi copii vor face o croazieră pe lângă Sf. Munte, cu mici corăbii; cazare la hotel
IVGrupul de bărbaţi din Sf. Munte va vizita Mănăstirile Pantocrator, Iviron, Marea
lavra, Prodromul, Peştera Sf. Atanasie - cazare şi masă
Grupurile de femei şi copii vor vizita Mănăstirile: Sf. Ioan Botezătorul, Sf. Arsenie Capadodocianul, Ormilia - Ouranopolis - cazare la hotel

V Grupul de bărbaţi din Sf. Munte va vizita alte locuri de smerenie: Izvorul Sf. Atanasie,
Carea - Dafni. Grupurile de femei şi copii vor vizita Mănăstirea Zigou
VI La întoarcere se vizitează Sofia, Catedrala
Sf. Alexandru Nevski şi Biserica Sf. Sofia

Preţ: 220 euro + 80 euro pentru bărbaţi (Athos)
240 euro + 15 euro pentru femei (croazieră)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite