Pelerinajul la Mecca, un drum prea lung şi un visprea scump pentru musulmanii din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Musulmanii din Constanţa pleacă astăzi în tradiţionalul pelerinaj la Mecca. Autocarul destinat transportului pelerinilor urmează să plece, cu ceremonialul specific, în jurul prânzului, de la

Musulmanii din Constanţa pleacă astăzi în tradiţionalul pelerinaj la Mecca. Autocarul destinat transportului pelerinilor urmează să plece, cu ceremonialul specific, în jurul prânzului, de la moscheea de lângă muftiatul din Constanţa. Din nefericire pentru musulmanul de rând, călătoria spre Mecca rămâne un vis aproape irealizabil: costul unui bilet în autocarul care are ca destinaţie Arabia Saudită costă 1.000 de euro. Aşa se şi explică poate faptul că este vorba despre un singur autocar, în care nu vor fi prezente decât 28 de persoane. Pentru cei mai cu dare de mână, care îşi pot permite să plece cu avionul, preţul drumului spre Mecca este de 2.200 de euro. Mult mai scump, dar şi mult mai rapid: şase-şapte ore, faţă de patru zile şi patru nopţi, cât ar dura călătoria cu maşina.
Purificare în etape
Cei care au apucat să ducă la bun sfârşit toate etapele iniţierii pelerinajului la Mecca spun că trăiesc, de-atunci, o stare magică, de înălţare prin rugăciune şi credinţă. Ritualul este strict. Din clipa în care ajung la graniţa arabă, pelerinii îşi schimbă hainele de-acasă cu un ihram alb, fără nicio cusătură, veşmânt obligatoriu pentru toţi credincioşii. Astfel,
egali în faţa lui Dumnezeu, ca-n prima zi a lumii
, ei pot intra în ritualul rugăciunii la Kaaba,
Piatra neagră
de la Mecca, pe care pelerinii trebuie să o înconjoare de şapte ori, rugându-se. Se spune că este o piatră venită din cer, trimisă de Dumnezeu. Iniţial, a fost albă, fiind înnegrită în timp, de păcatele oamenilor. A treia etapă a purificării se întâmplă la Mina, pe Muntele Arafat, acolo unde Adam a întâlnit-o pe Eva. Aici, fiecare pelerin aruncă în Diavol cu câte şapte pietricele şi sacrifică un animal.

În România trăiesc aproximativ 68.000 de musulmani. Cei mai mulţi, 85 la sută, trăiesc în judeţul Constanţa. Urmează judeţul Tulcea, cu 12 la sută, ceilalţi fiind răspândiţi în diferite centre urbane ca Bucureşti, Brăila, Galaţi, Călăraşi, Giurgiu, Olteniţa sau Turnu Severin.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite