Pedepse pentru medicii pârâcioşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegiul Medicilor vrea să impună cea mai mare sancţiune - excluderea din organizaţie – pentru doctorii care sar la gâtul altor colegi.

Codul deontologic al Colegiului Medicilor din România (CMR) va fi modificat astfel încât să-i decurajeze total pe doctorii care, prin orice mijloace, îşi atacă vreun coleg. Propunerea a venit chiar din partea preşedintelui organizaţiei, Vasile Astărăstoae, care a spus că vrea să reconstituie capitolul din Cod referitor la relaţiile colegiale.

„Va trebui să introducem sancţiuni ultradrastice, pentru că avem în rândul nostru persoane care doresc să evolueze profesional şi utilizează mijloace murdare pentru a-i îndepărta pe ceilalţi colegi. A plăti campanii de presă împotriva unui coleg, a face orice pentru a-l îndepărta trebuie pedepsit. Mă refer la acele acţiuni concertate să «cureţe terenul». Sunt puţini, dar periculoşi, aşa că propun cea mai mare sancţiune - excluderea din prima pentru un astfel de comportament", a spus Astărăstoae vinerea trecută, în cea de-a doua zi a Adunării generale a Colegiului Medicilor din România.

Ca efect, excluderea din organizaţia profesională a medicilor este egală cu cea mai mare sancţiune pe care ar putea-o primi aceştia pentru o gravă greşeală medicală - ridicarea dreptului de liberă practică. Asta pentru că, dacă nu eşti membru al Colegiului Medicilor din România, nu poţi practica medicina în această ţară. Cu alte cuvinte, Vasile Astărăstoae a propus practic ca un medic care, prin decizia sa, a afectat grav sănătatea sau chiar a luat viaţa unui pacient, să primească o pedeapsă pe linie profesională egală cu cel care îşi atacă un coleg.

Întrebat dacă cele două sunt egale ca vinovăţie, preşedintele Colegiului a răspuns că da, pentru că „medicina e o muncă de echipă, iar acest spirit de echipă se reflectă în siguranţa pacientului. Iar cel care va pătimi nu este medicul respectiv, ci pacientul".

Codul, aproape de omerta

La această oră Codul deontologic al CMR are câteva prevederi care apără ideea de castă a doctorilor. Codul interzice „răspândirea de comentarii ce ar putea să prejudicieze reputaţia profesională a unui confrate" şi „blamarea şi defăimarea colegilor (critica pregătirii sau activităţii lor medicale) în faţa bolnavilor, aparţinătorilor, a personalului sanitar precum şi orice expresie sau act capabil să zdruncine încrederea în medicul curant şi autoritatea acestuia".

În plus, dacă un medic observă că un coleg greşeşte „etic sau profesional", el „trebuie să ia atitudine cu tact, încercând să discute problema cu confratele în cauză". Abia atunci când vede că nu reuşeşte „cu tact", medicul trebuie să sesizeze Colegiul, dar musai înainte de a se adresa autorităţilor.

„Trebuie dovedit că un coleg este slab"

Încălcarea Codului deontologic este pedepsită în acelaşi mod ca şi toate celelalte abateri disciplinare prevăzute de Statutul CMR, adică de la mustrare până la retragerea calităţii de membru al Colegiului. Totuşi, dr. Astărăstoae ne-a explicat că, aşa cum sunt formulate acum prevederile referitoare la „colegialitate", ele sunt prea „filosofice" şi cel care îşi atacă un coleg nu poate fi sancţionat. „De exemplu, s-a întâmplat ca un medic, care a spus despre un coleg că este slab din punct de vedere profesional, să se justifice în faţa Colegiului că el şi-a exprimat doar o opinie şi că e dreptul lui la libera exprimare. Vom modifica acest Cod astfel încât el să fie obligat să aducă şi dovezi, dacă spune că acel coleg nu este bine pregătit".

Propunerea lui Vasile Astărăstoae a fost primită cu entuziasm la Adunarea generală a Colegiului Medicilor. Preşedintele CMR a afirmat recent că este ţinta unor atacuri din interiorul UMF Iaşi, după ce a fost acuzat de DNA de aderare la grup infracţional, abuz în serviciu şi conflict de interese, în urma unei licitaţii pentru un proiect european organizată de UMF Iaşi, unde el este şi rector. El a primit deocamdată o interdicţie de a părăsi ţara.

"Propun cea mai mare sancţiune - excluderea din prima pentru cei care îşi atacă un coleg.''
Vasile Astărăstoae preşedintele CMR

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite